Пентагон звецка слањем тенкова и авиона у Европу – Русија утврђује западну границу

БОМБАРДЕРИ Б-2 И Б-52 ВЕЋ У БРИТАНИЈИ, ВАШИНГТОН МОЖДА ШАЉЕ И F-22 RAPTOR

  • ДЕБОРА ЛИ ЏЕЈМС: Шаљемо авионе и хеликоптере у Европу. Биће то демонстрација силе. Русија је највећа претња
  • МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РУСИЈЕ: Ако се тешка војна техника США у виду тенкова, артиљеријских система и друге војне технике заиста појави у више источноевропских и балтичких земаља, то ће бити најагресивнији потез Пентагона и НАТО од времена хладног рата. У том случају Русији неће преостати ништа друго него да повећава снаге и средства на западном стратешком правцу. Ракетна бригада код Калињинграда ће убрзаним темпом бити опремљена оперативно-тактичким ракетним системима „Искандер”, а војна групација у Белорусији ће такође претрпети значајне промене

          СЈЕДИЊЕНЕ Државе  - објавио је The Wall Street Journal преносећи речи Деборе Ли Џејмс – имају намеру повећају број својих борбених авиона и хеликоптера у Европи.

          Она није крила да ће Вашингтон и Пентагон то урадити у функцији „демонстрације силе”.

          При том је Русију назвала „највећом претњом”.

          Американци су већ појачали ваздушно патролирање изнад Балтика и шребацили у Велику Британију бомбардере B-2 и B-52.

          „У овој фази ћемо – открила је Џејмс – или повећати бројност наших летелица или убрзати њихову ротацију. Разматрамо и могућност да у Европу пребацимо и ловце пете генерације F-22 Raptor. 

          Претходно је The New York Times објавио да Пентагон планира да у земље Источне Европе пребаци тешко наоружање. Тај потез – пише исти лист – амерички војни врх сматра својим одговором на „могућу агресију Русије”.

          The New York Times је прецизирао да САД планирају да том техником опреме амерички војни контингент стациониран у земљама НАТО које су се раније налазиле под утицајем СССР: Литванији, Летонији, Естонији, Пољској, Румунији, Бугарској и, можда, Мађарској.

          Одговарајуће питање већ се разматра у владајућим круговима САД, пише лист позивајући се на изворе.

          Јуче су власти Пољске потврдиле да Варшава преговара с Вашингтоном о размештању тешког наоружања на својој територији. Одговарајуће намере Пентагона поздрављене су од стране Естоније и Литваније.

          Почетком јуна су амерички медији објавили да САД планирају и инсталирање у европи ракета са копненим лансирним рампама. Зато што Русија наводно не поштује споразум о ракетама средњег и малог домета.

          Русија ће бити у стању да адекватно одговори на размештање америчких и НАТО тенкова, артиљеријских система и другог тешког наоружања США у балтичким и источноевропским земљама, изјавио је координатор управе генералних инспектора Министарства одбране Русије армијски генерал Јуриј Јакубов.

          „Ако се тешка војна техника США у виду тенкова, артиљеријских система и друге војне технике заиста појави у више источноевропских и балтичких земаља, то ће бити најагресивнији потез Пентагона и НАТО од времена хладног рата. У том случају Русији неће преостати ништа друго него да повећава снаге и средства на западном стратешком правцу” — истакао је Јакубов.

          По његовим речима, у случају појављивања америчких тенкова и артиљерије у Источној Европи, руско Министарство одбране ће у првом реду ојачати војне снаге по целом периметру западне границе Русије, између осталог, новим тенковским, артиљеријским и ваздушни јединицама.

          Ракетна бригада код Калињинграда ће убрзаним темпом бити опремљена оперативно-тактичким ракетним системима „Искандер” војна групација у Белорусији ће такође претрпети значајне промене, додао је Јакубов.

          Он је рекао да је Русија дефинитивно напустила Споразум о оружаним снагама у Европи, што јој даје право да приликом организовања узвратних мера буде независна по питању броја тенкова, авиона и артиљеријских система у пограничним рејонима.

          На ово  је одреаговао портпарол Пентагона Џејмс Бриндл указавши да ће тешко наоружање у Европу пребацивати САД, а не НАТО. Истовремено је подвукао: да одлука још није донета.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари