Остане ли ЕУ ово што је данас - мигранти муслимани интегрисаће Европу у своју културу

НЕМАЧКА ПОЛАКО ПОСТАЈЕ ТЕСНА СВИМА ОСИМ ИЗБЕГЛИЦАМА И МИГРАНТИМА...

  • Није само тероризам у Европи попримио нове облике. Сада се већ може рећи да су се методе увођења ислама у живот Европљана такође промениле и постале претња
  • Дошло је већ до тога да политичари хоће да се обрате муслиманима с молбом да не терају европске жене-немуслиманке да скривају све осим очију
  • Немачки стручњаци су у стању узбуне, они позивају власти да не попуштају муслиманима, да им не прилагођавају своје законе и устаљени вишевековни начин живота. Немачка је секуларна независна држава, она не треба да се потчињава туђем фундаментализму

Пише: Наталија ЈАНКОВА, публициста (Немачка)

        ОНО што се тренутно догађа у Немачкој од почетка је последица попустљивости власти, које имају чудне представе о толеранцији према исламу.

        Зато потези владе већ излазе изван оквира здравог разума.

        Миграциона криза у Европи за сада није решена. И не само да није решена, већ се и погоршала. План од девет тачака, који је Меркелова представила на летошњој прес-конференцији као спасилачки, новинари више и не спомињу. На њега су просто заборавили.

        „Сусретни план“ министра унутрашњих послова Де Мезјера није допринео разјашњавању проблема.

        Ако је пре неколико недеља постало очигледно да је тероризам у Европи попримио нове облике, сада се већ може рећи да су се методе увођења ислама у живот Европљана такође промениле и постале претња.

        Бивши премијер Баварске Едмунд Штојбер спреман је да поднесе тужбу против немачке канцеларке Ангеле Меркел због њене миграционе политике. У интервјуу магазину Der Spiegel он је изјавио да канцеларка не узима у обзир интересе грађана, а стално понављање заклетве „Ми то можемо!“ не садржи никакве радње усмерене на решавање проблема.

        У стварности, ситуација у Немачкој постаје катастрофична.

        Осим проблема с нерегистрованим избеглицама, настају проблеми и са већ регистрованим.

        Оне просто нестају. И не само одрасли, већ и деца која долазе без пратње родитеља или рођака. Нестају стотине хиљада. Нико их и не тражи, просто понекад о томе јаве медији.

        Руководство земље нема јасан концепт интеграције избеглица. Регистрација миграната иде веома споро, и не само због познатог немачког педантизма, већ и због непостојања елементарне шеме деловања. При томе избеглице дејствују активније од прихватне стране. Оне туже немачке органе који отежу с њиховом регистрацијом.

        Већ је поднето шест хиљада таквих захтева.

        Међутим, деловање миграната се не ограничава тиме.

        Све у свему, пасивност немачких власти против активних избеглица губи битку. Неки стручњаци наглашавају да је интеграција обострани процес. Али, како то остварити - тренутно не зна нико, барем од оних који су на власти.

        Избеглице су већ промениле живот не само Немачке и ЕУ, већ и других земаља. Људи се плаше да путују на одмор, јер увезени терористи угрожавају безбедност.

        Немачки стручњаци су у стању узбуне, они позивају власти да не попуштају муслиманима, да им не прилагођавају своје законе и устаљени вишевековни начин живота. Немачка је секуларна независна држава, она не треба да се потчињава туђем фундаментализму.

        Сви ти уступци које Меркел и њене колеге чине избеглицама за сада нису довели ни до чега доброг. Ако се не поставе на своје место, ни за кога, осим за њих, у Немачкој више неће бити места.

        Дошло је већ до тога да политичари хоће да се обрате муслиманима с молбом да не терају европске жене-немуслиманке да скривају све осим очију.

        Изгледа - ако је интеграција муслимана у европску културу и уопште могућа - да је могућа само по веома добро осмишљеној шеми, која тренутно не постоји. А када ће се појавити - такође је неизвесно.

        Ако се с радом у том правцу буде отезало, можда ће избеглице-муслимани интегрисати Европљане у своју културу. А то ће већ означити нову епоху у историји човечанства.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари