Одеса добила „штаб протеста“ који тражи најмање „федерализацију Украјине“

У ГЛАВНОЈ УЛОЗИ ЈЕ ПОСЛАНИК У ВРХОВНОЈ РАДИ ИГОР МАРКОВ

         У ОДЕСИ - највећем лучком граду Украјине - формиран је данас „штаб протестних снага“.

         Иза њега стоје лидери више тамошњих политичких и друштвених удружења који су објавили да ће „штаб“ координирати њихове напоре усмерене на децентрализацију власти у тој земљи.

         У главној улози је посланик у Врховној Ради Игор Марков, који је одмах после формирања „штаба“ објавио: „У центру Одесе ћемо поставити шаторе у којима ће спавати учесници акције, а сама акција ће трајати све док Кијев не испоштује све захтеве југоистока земље. Наше акције ће бити мирне, али ћемо прогласити провокаторима све који се не потчине одлукама „штаба“. Украјина треба да буде јединствена земља, али на другим основама и - најблаже речено - децентрализована“.

         Марков је тек недавно изашао из притвора у којем се нашао под оптужбом кијевских националиста да је тукао оне који су протестовали да се у Одеси постави споменик руској императорки Јекатерији Другој.

         Руске и просруске снаге у Одеси - митинзима у центру града - траже федерализацију Украјине и државни статус руског језика.

         Чим су захтеви постали одлучни и политички, у град су стигли кијевски „евромајдановци“ на челу са бившим министром полиције Јуријем Луценком. Одржали су свој контрамитинг, позивајући на „јединство Украјине“, а истовремено су градоначелнику, Николају Тиндјуку, запретили слањем у град својих наоружаних „активиста“ ако Одесу не очисти од „проруских снага“.

         Последњи „Луценков митинг“ обезбеђивали су наоружани „евромајдановци“ у војним униформама, али се нису мешали у његов ток.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари