Није случајно што сад русофоба брине Путин

ДРУГИ ПИШУ

Terra America: Збигњев Бжежински о "политичком буђењу" у Русији и акцији «Заузми Волстрит»

*  Нема сумње да су догаћаји у Русији део глобалног политичког буђења

* То буђење је породила потреба за неотуђивим правима која тражи нова средња класа - млади космополити. Сматрам да такво политичко буђење у дугорочној перспективи може довести до праве демократије. Наравно, уз услов, да је Путин не угуши у самом зачетку

* Сматрам да је критика Волстрита потпуно оправдана, зато што се он претворио у инструмент неодговорних шпекулација. У  симбол грамзивости и социјалне бездушности

* Не схватам како се могу наћи оправдања за овакво стање у најбогатијој земљи као што су САД, где је 25-30 одсто националних добара у рукама мање од 1 одсто становништва

         ПРОЈЕКАТ Terra America узео jе интервју од америчког политичког технолога Збигњева Бжежинског поводом последњих догађаја у свету и Русији. Најављујући разговор, редакција издања предочила је својим читаоцима: 

         "Оријентација америчких демократа на масовно увлачење људи у политички процес - преко друштвених мрежа и експанзивних средстава за јавно комуницирање - треба признати да је дала резултате. Глобална агора настаје у наше време, пред очима свих. Међутим, не успевају баш сва друштва да изађу на крај са том стихијном демократизацијом која се обрушава на главе људи као лавина. Многи експерти су веома наивно сматрали да тај процес неће дотаћи Русију која се још увек није до краја опоравлила од шока који је уследио после перестројке. Тим пре, "политичко буђење" у руским градовима је већ чињеница која се догодила, а чије се последице не могу још тачно прогнозирати".

         При томе Terra America (ТА) представља политиколога Збигњева Бжежинског као "главног америчког стратега "глобалног политичног буђења"".

         TА: Поштовани господине Бжежински, колико су вас догађаји "арапског пролећа" натерали да ревидирате вашу идеју "глобалног политичког буђења"? Колико је победа исламиста у Египту у складу са одржавањем регионалне стабилности на Блиском Истоку и на Северу Африке?

         БЖЕЖИНСКИ: Не, немам намеру да је ревидирам. Доктрина глобалног политичког буђења не подразумева да резултат тог буђења буде баш обавезно демократија. Политичко буђење може да има различите појаве које зависе од историјског искуства земље или региона. На пример, мирне револуције у Централној и Источној Европи крајем 80-тих и почетком 90-тих година нису биле само политичко буђење. Оне су постале управо демократско политичко буђење. У случају Пољске, то је постало јасно одмах пошто се појавио покрет "Солидарност", на чијем челу су били Лех Валенса и други интелектуалци. У Чешкој је то постало јасно од момента настанка покрета Вацлава Хавела. У Египту се очигледно десило оно што називам политичким буђењем. Међутим, египатско политичко буђење је веома "нетрпељиво" и пошто је оно резултат слома надања и последица стихијног револта, либералне и демократске традиције су у овом случају одиграле крајње минорну улогу. 

         Тако да се не може рећи да сваки случај политичког буђења даје исти резултат, чак и у случају кад је политичко буђење народна појава.

         TА: Как оцењујете последње политичке догађаје у Русији са аспекта ваше теорије? Да ли су они део глобоалног политичког буђења?

         БЖЕЖИНСКИ: Нема сумње да су догаћаји у Русији део глобалног политичког буђења, и што се Русије тиче - моје расположење је више оптимистично него у случају Египта. Мислим да политичко буђење које тренутно у Русији посматрамо, нараста не због рушилачких надања или гнева који су настали као последица социјалних деструкција и гушења нереда. То буђење је породила потреба за неотуђивим правима која тражи нова средња класа - млади космополити. Сматрам да такво политичко буђење у дугорочној перспективи може довести до праве демократије. Наравно, уз услов, да је Путин не угуши у самом зачетку. Међутим, уколико он то сада и уради, политичке замерке ће бити поново покренуте, али овог пута у одлучнијој и оштријој форми. 

         TА: Колико су САД, по вашем мишљењу, спремне да подрже "глобално политичко буђење" на територији Русије? Узимајући у обзир чињеницу да су комунисти главна опозициона снага у земљи?

         БЖЕЖИНСКИ: Реч "подржати" у овом контексту треба ставити под наводнике, зато што се ради о веома осетљивој теми као што је мешање у унутрашње послове. Овде треба имати на уму јединственост америчког искуства. Америчко искуство је искуство суживота разних етноса и нација које су уједињене у оквиру демократског консензуса. Уникалност порекла те земље је један од узрока зашто су САД склоне да симпатишу покрете за демократију широм света, укључујући и Русију.

         TА: Тренутно руска власт игнорише чињеницу да се у земљи нешто дешава, само је Дмитриј Медведев то прокоментарисао на својој страници на Facebook...

         БЖЕЖИНСКИ: Ја бих био више задивљен да је он то прокоментарисао у интервјуу руском федералном каналу, а не на интернету. Руском председнику не представља проблем да се повеже са главним каналима у земљи и изрази свој став, међутим он више воли да то уради путем Facebook-а.

         TА: Сматрате ли да је председник Русије Дмитриј Медведев способан да, као Барак Обама у САД, постане лидер промена у земљи?

         БЖЕЖИНСКИ: Да бисте постали лидер промена прво треба да постанете лидер!

         TА: Колико је, по вашем мишљењу, актуелно "политичко буђење" у самим САД, да ли је први знак таквог буђења појава партије Чајанка и покрета "Заузми Волстрит"?

         БЖЕЖИНСКИ: Политичко буђење у САД је широко распростањено, међутим, како сам и раније говорио, није свако његово испољавање демократско. Мислим да су неке његове пароле крајње неуке, догматске, опасне, а понекад и егоистичне. Неке, пак, појаве овог покрета су потпуно перспективне и охрабрујуће.

         Сматрам да је критика Волстрита потпуно оправдана, зато што се он претворио у инструмент неодговорних шпекулација. У  симбол грамзивости и социјалне бездушности. Ја не схватам како се могу наћи оправдања за овакво стање у најбогатијој земљи као што су САД, где је 25-30 одсто националних добара у рукама мање од 1 одсто становништва, док је код осталих значајно мање.

         TА: Не чини ли вам се да су ризици и трошкови процеса "глобалног буђења" прелазе користи самих САД?

         БЖЕЖИНСКИ: Ја не пропагирам ову доктрину, као што то не раде ни САД. Размах глобалног политичког буђења у свету је резултат рада снага које значајно превазилазе оне ресурсе које би САД могле употребити у оквиру пропагандне кампање. Тако је било у протеклих двеста година, у којима је писменост постала општепланетарна појава. Људи данас имају навику да читају саопштења која се тичу света у којем живе, ако су то раније налазили у памфлетима, данас то читају у новинама. Тај процес је појачан појавом радија, када је људски глас почео да прелази океане и континенте, затим телевизије, када човека који изговара речи можете видети у најудаљенијим тачкама и, на крају интернет. Управо је ова интелектуализација становништва створила услове за глобално политичко буђење, при чему ће његова садржинска, филозофска и политичка пуноћа увек зависити од историјског и културног контекста конкретне земље.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари