НЕТАЊАХУ: „Самит Несврстаних је срамота и мрља човечанства“

А ПРВО ЈЕ АМЕРИЧКА КОНГРЕСМЕНКА ИЛЕАНА РОС-ЛЕХТИНЕН

ОЦЕНИЛА ДА СУ НЕСВРСТАНИ „ПОКРЕТ ЕКСТРЕМИСТА“

        МНОГИ описују актуелни самит Покрета Несврстаних у Техерану као велики успех и поновно враћање идеје снажног несврстаног блока на светску позорницу. Али, уопште нису сви претерано срећни због његова одржавања.

        Као што се и могло очекивати, у критици Покрета предњаче САД и Израел.

        Прво је америчка конгресменка и председница Комитета за спољну политику, Илеана Рос-Лехтинен, изјавила да је Покрет Несврстаних заправо „покрет екстремиста“ и да се на том самиту окупљају „деспоти опасни по светску безбедност“.

        А данас је - готово као ехо њених речи - дошасо увредљиви наступ израелског премијера Бењамин Нетањахуа који је прво оценио да је самит Несврстаних „мрља човечанства“.

        „Толики у међународној заједници као да ништа још нису научили до сада. Сматрам да је ово срамота и мрља човечанства“, указао је Нетањаху разговарајући о самиту с премијером немачке покрајине Доња Саксонија.

        Нетањаху је на овај начин директно увредио преко 100 земаља чији су председници, премијери, краљеви, министри или други изасланици дпчли на самит у Техерану.

Бан Ки Мун и ајатолах Али Хаменеи

        Покрет има 120 земаља чланица и представља готово две трећине чланица Генералне скупштине УН.

        Можда је израелског премијера иритирала чињеница што се -  упркос великим настојањима да се то спречи - у Техерану појавио генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун.

        Вашингтон Тајмс је написао да је Банова одлука да дође на самит „доказ да америчка и израелска антииранска политика није успела да пронађе друге следбенике на глобалној сцени“.

        Стејт департмент је оценио да Банов долазак на самит Покрета Несврстаних „шаље јако чудан сигнал“.

        Нетањаху је, иначе, Бану у телефонском разговору поручио да ће направити „јако велику грешку“ ако отпутује у Техеран.

        А он је и дошао на самит и похвалио Покрет Несврстаних у неколико наврата и састао се изван самита с иранским председником Махмудом Ахмадинеџадом и Вођом Исламске Револуције ајатолахом Али Хаменеијем.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари