Небензја: САД немају пријатеље, „пријатељи” су им само земаље које не смеју да им кажу „не”

ДЕ МИСТУРА УПОЗОРИО ДА СЕ СВЕТ КРЕЋЕ КА СУКОБУ ВЕЛИКИХ И РЕГИОНАЛНИХ СИЛА ПОВОДОМ СИРИЈЕ

a

  • Василиј НЕБЕНЗЈА: „Хемијски напад” у Думи је чиста инсценација. То је провокација која има за циљ и да одвуче пажњу од инцидента у Великој Британији са тровањем Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије. Енглези су сада у прилици да побегну од транспарентне истраге и од питања на која избегавају одговоре и да успут замећу трагове”
  • Амбасадорка САД у СБ УН Ники ХЕЈЛИ: Сједињене Државе ће предузети једностране мере против власт у Дамаску уколико Савет безбедности не позове на одговорност кривце за претпостављену примену хемијског оружја у Сирији. Стигли смо до момента када свет треба да види правду у дејству. Ово је ситуација у којој ће СБ извршити свој дуг или продемонстрирати потпуну неспособност да заштити народ Сирије. Сједињене Државе ће у сваком случају – одреаговати”

          СИТУАЦИЈА повезана са могућом применом хемијског оружја у сиријском граду Дума приблиђава светске силе директној меусобној конфронтацији – оценио је на ванредном заседању Савета безбедности УН специјални изасланик генералног секретара УН за Сирију Стафан де Мистура.

          Указао је да је „ситуација у Думи” – у време пораста међународне напетости - увукла у клинч регионалне и међународне играче. У наставку је истакао:

          „Ово заседање Света безбедности УН веома важно. Догађаји клизе од потенцијалне ка реалној конфронтацији!”

          Заседање је почело нешто пре него што је Сара Сандерс у име Беле куће изјавила да Доналд Трамп  сматра да је могуће успоставити добре односе између Сједињених Држава и Русије. Још је додала:

          „Председник је уверен да ће за цео свет бити добро ако у неком моменту буде могуће успоставити добре односе са Русијом. Међутим, председник Трамп има намеру да према Русији води оштру политику све док не видимо одређене промене у њеном држању. Председник је одувек према Русију водио оштру политику, Ова администрација се према Русији односи тврђе од претходних. То потврђују и њена дејства”.

          До заседања је дошло на захтев званичне Москве, а њен амбасадор у Савету безбедносзи УН – Василиј Небензја – већ на почетку наступа упозорио је да је „инцидент у Думи”, који САД и њихови савезници проглашавају за напад бојним отровом и то приписују влади у Дамаску, - класична инсценација.

          Указао је на чињеницу да се оптужбе на рачун сиријске армије умногоме базирају на видео-клипу који је на Twitter  поставио сиријски опозициони новинар Асад Хана и на том снимку непознати човек, вероватно из`Белих шлемова`, позира поред бомбе са хемијским пуњењем која је наводно улетела у спаваћу собу једне зграде у Думи.

          „Нема никакве сумње – рекао је Небензја – да је то инсценирано. Немогуће да да бомба пробије кров и некоме падне у дрвени кревет, а да притом никога не повреди. јасно је да се та бомба ту нашла ради снимања”.

          Небензја је указао да су припадници сиријске армије 8. априла у Думи нашли погон за производњу „хемијских пројектила” на бази хлора чије компоненте су немачког порекла.

          Небензја је оценио да провокација са измишљеним хемијским нападом на Думу има за циљ и да одвуче пажњу од инцидента у Великој Британији са тровањем Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије:

          „Енглези су сада у прилици – истакао је – да побегну од транспарентне истраге и од питања на која избегавају одговоре и да успут замећу трагове”.

          Руски амбасадор на Ист Риверу навео је да серијал са инсценираним „хемијским нападима” траје још од 2013-те  јер се западне земље хватају за сваку сламку да би сачувале терористичка жаришта око Дамаска макар у домету минобацача.          Небензја је у овом дебати одреаговао и на речи америчке амбасадорке у СБ УН, Ники Хејли, да САД и Русија никада неће бити пријатељи. Нагласио је да се Москва не намеће за „пријатеља САД” и да само жели конструктиван дијалог са Вашингтоном:

          „Ми вам се у крило не убацујемо. Желимо једино цивилизоване односе које ви високомерно одбијате, кржећи и елементарне норме пристојности. Уосталом ви сте у заблуди да имате пријатеље. Међу вашим пријатеима су само они који вам не смеју рећи `не`. У вашем поимању то је једини критеријум за пријатељство”.

          Небензја је цитираном додао: „А Русија има пријатеље. И – за разлику од САД – ми немамо противнике. Ми кроз ту призму не гледамо на свет”.

          У наставку је оптужио западне земље да подржавају терористе у Сирији ради свргавања њене легитимне владе:

          „Сада ти терористи, упркос спољној подршци, трпе поразе. Реч је о терористима и екстремистима које сте снабдевали оружјем, које сте финансирали и убацивали на територију Сирије. Сада њихов пораз изазива хистерију код оних који су инвестирали у те мрачне наге свој политички и материјални капитал”.

          Неб ензја је апеловао да експерти Оганизациеј за хемијско оружје одмах оду у Сирију и да истраже шта се догађало у Думи.

          Обећао је да ће им и сиријске власти и представници руске армије омогућити да посете место наводног „хемијског напада”.

          Небензја је, иначе, оценио да Британија и Француска себи дозвољавају безобразлуке без преседана у односу према Русији.

        

          Додао је да се обе земље, не размишљајући о последицама, држе конфронтационе линије и према Русији и према Сирији. Притом се служе клеветом, увредама, милитантном реториком, уценама, санкцијама и претњама силом.

          „Такав тон ваши представници нису себи дозвољавали према мојој земљи ни у време хладног рата” – закључио је Небензја.

          Хејли је за време заседања саопштила: да ће САД „предузети једностране мере против власт у Дамаску уколико Савет безбедности не позове на одговорност кривце за претпостављену примену хемијског оружја у Сирији”.

          Још је додала: „Стигли смо до момента када свет треба да види правду у дејству. Ово је ситуација у којој ће СБ извршити свој дуг или продемонстрирати потпуну неспособност да заштити народ Сирије. Сједињене Државе ће у сваком случају – одреаговати”.

          Хејли је у име свог државног врха затражила формирање „независног мезханизма за расветљавање хемијских напада у Сирији”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари