ММФ: Долазе црни облаци кризе, еврозона - епицентар ризика

УПОЗОРЕЊА ШЕФИЦЕ МЕЂУНАРОДНОГ МОНЕТАРНОГ ФОНДА КРИСТИН ЛАГАРД

Кристин Лагард

  • Американци су ставили до знања да неће давати додатна средства ММФ за спас Европе
  • Лагард је оценила да Шпанији тренутно није потребан класични bailout, али је упозорила да ће се у наредним месецима сигурно повећавати притисак на Немачку да пристане барем на некакав облик директног финансирања шпанских, а можда и италијанских банака, без посредства националних влада

         ШЕФИЦА ММФ Кристин Лагард упозорила је да се светска економија још увек налази у опасности од нове рецесије и да у срцу тог проблема лежи еврозона.

         „Видљив је лагани опоравак, ношен пролетним поветарцем. Међутим, исто тако на хоризонту видимо врло црне облаке. Еврозона је епицентар потенцијалног ризика“, изјавила је Лагард у Вашингтону.

         Њена упозорења дошла су уочи састанка ММФ на којем ће се одлучивати о повећању властитих финансијских ресурса. Лагард је саопштила да је већ добила гаранције за преко 240 милијарди евра, углавном од самих земаља еврозоне. Остатак су понудиле не-евро земље попут Јапана, који је пре неки дан обећао 60 милијарди, затим од Шведске, Данске, Норвешке и Швајцарске.

         Американци су ставили до знања да неће давати додатна средства ММФ за спас Европе. Лагард се ипак приближила циљу - прикупљању додатних 300 милијарди евра.

         Она се, иначе, сврнула се и на европски „заштитни зид“, у виду постојећег EFSF bailout фонда и ЕСM fонда, којег тек треба основати.

         „Постоје још неки недостаци у овим фондовима, али је јасно показана одлучност да се заштити евро“, оценила је Лагард. Она  се залаже за идеју да комбинована моћ ових bailout фондова буде један билион евра, али земље које се противе томе, предвођене Немачком, не желе да комбиновани плафон дигну изнад 700 милијарди евра.

         Лагард је дала још једну сугестију која баш и није по вољи Берлину. Предложила је да се средства фондова користе за директну рекапитализацију проблематичних банака, посебно шпанских, којима недостаје готовина упркос јефтиним кредитима од стране ЕЦБ.

         Лагард је оценила да Шпанији тренутно није потребан класични bailout, али је упозорила да ће се у наредним месецима сигурно повећавати притисак на Немачку да пристане барем на некакав облик директног финансирања шпанских, а можда и италијанских банака, без посредства националних влада.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари