Меркел и Саркози од ЕУ праве фискални пакт

НЕМАЧКА И ФРАНЦУСКА ТВРДЕ

ДА КРИЗУ ЕВРА ДРЖЕ ПОД КОНТРОЛОМ

  • Сусрет Меркел-Саркози у Берлину био је део припрема за предстојећи Самит Европске уније, планиран за крај јануара, а на којем се очекује доношење важних одлука. Нови споразум би требало да ојача „фискалну“ унију. У пракси би то требало да значи: већу буџетску дисциплину и казне за оне који се правила не буду држали
  • „Грчка треба да добије шансу, али би то требало да буде јединствен случај“. Француски председник се на речи Ангеле Меркел надовезао кратко, али на немачком, изговоривши „генау“ (управо тако), што је у конференцијској сали изазвало смех
  • Саркози изјавио да „не види разлог да се опорезује куповина стана или најобичнија куповина намирница, а не и финансијске трансакције“

        БЕРЛИН, (ФоНет) - Кризу евра држимо под контролом, порука је немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Николе Саркозија, после разговора у Берлину.

        „То је амбициозан, али остварљив циљ - да се наша заједничка валута ојача“, поручила је немачка канцеларка, преноси Дојче веле.

        „Ми верујемо у евро и Европу“, додао је Саркози. Ситуација је прилично напета, али Меркел и Саркози трагају за одрживим решењем, како би се повратило поверење тржишта и остварио привредни раст у Европској унији.

        Ниједна земља не би требало да се повуче из еврозоне, сматра немачка канцеларка, осврнувши се на прилике у Грчкој, која без помоћи ЕУ и других финансијских институција не би избегла банкрот.

        „Грчка треба да добије шансу, али би то требало да буде јединствен случај“. Француски председник се на речи Ангеле Меркел надовезао кратко, али на немачком, изговоривши „генау“ (управо тако), што је у конференцијској сали изазвало смех.

        Сусрет Меркел-Саркози у Берлину део је припрема за предстојећи Самит Европске уније, планиран за крај јануара, а на којем се очекује доношење важних одлука. Нови споразум би требало да ојача, како је у последње време зову, монтерну, „фискалну“ унију. У пракси би то требало да значи: већа буџетска дисциплина и казне за оне који се правила не буду држали. „Задовољавајуће је у којој мери се преговори о фискалном пакту одвијају“, рекла је председница немачке владе.

        Немачка и Француска у потпуности стоје иза једног таквог споразума. Другим речима, план Меркел-Саркози подразумева измену начелних Споразума ЕУ, чему се противи Велика Британија. Па ипак, постоји решење у виду међудржавних споразума који не би били обавезујући. На потписивање једног таквог документа или не, одлучује се свака држава чланица Уније понаособ.

        Француски председник Никола Саркози залаже се, поред осталог, и за увођење пореза на трансакције. Али Париз нема намеру да чека на изјашњавање других о тој иницијативи. Колико већ у фебруару, француска влада усвојиће закон који ће наплату таквог пореза и омогућити. Саркози не види потребу за великом дискусијом о тој теми, јер, како каже „не види разлог да се опорезује куповина стана или најобичнија куповина намирница, а не и финансијске трансакције“.

        „Сматрам да је то добра иницијатива, која ће Француској по свему судећи обезбедити место на челу колоне“, прокоментарисала је Меркел.

        Уколико се у томе не успе, постоји план Б: увођење пореза унутар еврозоне, дакле без Велике Британије. Међутим, на ту опцију Ангела Меркел одреаговала је суздражно, напомињући да у Берлину за план Б за сада не постоји сагласност.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари