Меј тобоже неће нови хладни рат са Русијом, али све чини да до њега дође

ОПТУЖИЛА МОСКВУ И ЗА ХАКЕРСКЕ НАПАДЕ НА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ ДАНСКЕ И НЕМАЧКЕ

        БРИТАНСКА премијерка Тереза Меј осудила је непријатељско деловање Русије и набројала мере које је Велика Британија предузела да осигура своју безбедност, додајући међутим да не жели нови хладни рат.

        „Знамо шта радите и нећете успети“ рекла је Тереза Меј у поруци руским вођама. Она је говорила синоћ на вечери организованој у лондонском Ситију, историјском и финансијском центру Лондона, према говору који је пренео њен кабинет.

        Премијерка је осудила „илегалну анексију Крима од стране Русије“ и подршку коју Русија пружа побуњеницима на истоку Украјине, бројна „кршења ваздушног простора више европских земаља“ и кампање сајбер шпијунаже, „мешање за време избора“, хакерски напади на данско министарство одбране и немачки Бундестаг.

        „Русија се труди да од информација направи оружје, постављајући медије којима управља држава да шире лажне информације и монтиране слике у циљу сејања раздора на Западу и минирања наших институција. Велика Британија ће учинити шта треба да се заштити и радиће са својим савезницима да то исто ураде“, рекла је Тереза Меј.

        Међу „потребним мерама“ навела је реформу NATO, да би се боље „обесхрабрили и супротставили непријатељској активности Русије“, појачање војне и економске помоћи Велике Британије Украјини, као и јачање британске политике у области сајбер безбедности.

        „Предузимамо потребне акције да се супротставимо руским активностима“, рекла је она али и додала да не желе да се врате на хладан рат нити да уђу у сталну конфронтацију са Москвом. Меј је изразила наду да ће Русија кренути „другачијим путем“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари