Меј оптужила Русију да је умешана у тровање шпијуна MI6 Сергеја Скрипаља

ЗВАНИЧНА МОСКВА НАСТУП БРИТАНСКЕ ПРЕМИЈЕРКЕ НАЗВАЛО ЦИРКУСКОМ ПРЕДСТАВОМ

  • Тереза МЕЈ: „У среду ћемо детаљно размотрити одговор који добијемо од Русије. Ако то не буде одговор који заслужује поверење, оно што се догодило сматраћемо незаконитим коришћењем силе са стране Русије против Уједињеног Краљевства. У том случају ћу опет доћи у овај Дом да определимо цео сет мера које ћемо предузети“
  • Марија ЗАХАРОВА: Ово је нова информационо-политичка кампања (против Русије) заснована на провокацији. Али, пре него што нам почну читати нове бајке - нека открију шта су утврдили поводом Литвињенка, Березеовског, Перепеличног и многих других који су на загонетан начин умрли на британској земљи

        БРИТАНСКА премијерка Тереза Меј оптужила је Русију да је умешана у тровање бившег пуковника руске војне обавештајне службе Сергеја Скрипаља који је био шпијун MI6.

        У говору у Дому општина британског парламента рекла је и ово:

        „Сада је јасно да су господин Скрипаљ и његова кћерка били отровани бојним нервним отровом какав се производи у Русији. То је отров из групе познате под именом `Новичок`. Ми знамо да је Русија раније производила тај отрови да је у стању да то чини и данас“.

        Меј је „инцидент са Скрипаљом“ назвала „неодговорним дејством Русије против Уједињеног Краљевства“:

        „Данас је наш министар спољних послова Борис Џонсон позвао руског амбасадора и преко њега затражио да Русија достави потпуни извештај, односно да потпуно разоткрије програм нервних паралишућих отрова Новичок. Извештај очекујемо до краја сутрашњег дана“.

        У наставку је рекла: „У среду ћемо детаљно размотрити одговор који добијемо од Русије. Ако то не буде одговор који заслужује поверење, оно што се догодило сматраћемо незаконитим коришћењем силе са стране Русије против Уједињеног Краљевства. У том случају ћу опет доћи у овај Дом да определимо цео сет мера које ћемо предузети“.

        На ово је одмах одреаговала Марија Захарова.

        Портпаролка Министарства иностраних послова Русије назвала је расправу у Дому општина, заједно са наступом Меј, циркуском представом:

        „Већ сада је јасно да се ради о новој информационо-политичкој кампањи (против Русије) заснованој на провокацији“:

        Захарова је нагласила да Москва позива Лондон да открије чиме су се завршиле британске истраге поводом смрти Александра Литвињенко и Бориса Березовског:

        „Пре него што нам почну читати нове бајке - нека открију шта су утврдили поводом Литвињенка, Березеовског, Перепеличног и многих других који су на загонетан начин умрли на британској земљи“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари