Маск: Човечанство је на прагу катастрофе, стижу проблеми које ће бити тешко решити

УВЕРЕН ДА ЋЕ ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА УСКОРО ЗАМЕНИТИ БЕЗМАЛО СВЕ ЉУДСКЕ ПРОФЕСИЈЕ

Илон Маск

  • „Људска раса се креће ка свом краху, али мало ко то примећује или се брине због тога. Повећање броја људи на Земљи се убрзава, а то ће довести до краха“
  • По његовој процени, решење ће бити у увођењу „безусловног базног прихода“, односно - редовних новчаних исплата сваком члану друштва, независно од тога да ли нешто ради или не ради. Ипак упозорава: „Та мера у себи крије другу опасност. Отвориће се за многе људе проблем - смисла живота. Мораће да се решава проблем масовног осећања људи да су непотребни. А то је проблем који ће бити тешко решити“

          ОСНИВАЧ америчких компанија SpaceX и Tesla - Илон Маск - изјавио је да се човечанство налази на - прагу катастрофе!

          Ни мање, ни више.

          Свој катастрофизам је образложио овако:

          „Људска раса се креће ка свом краху, али мало ко то примећује или се брине због тога. Повећање броја људи на Земљи се убрзава, а то ће довести до краха“.

          Маск је ово написао на свом Twitter-налогу, реагујући на чланак Фреда Пирса у научно-популарном часопису New Scientist, објављен под насловом „The world in 2076: The population bomb has imploded“.

          У питању је чланак из новембра 2016-те о главним проблемима које планета има са становништвом које на њој живи: са брзим старењем популације и све ограниченијим прехрамбеним ресурсима.

          Пирс - као и Маск - упозорава да човечанство чека производња недовољна за преживљавање постојећег, а поготово увећаног, становништва, заједно са убрзаним старењем.

          Међутим, Пирс не искључује сасвим могућност да ће - захваљујући развоју медицине и подизању нивоа живота фактички на целој планети - „стари људи моћи да постану нови млади“.

          Маск је и раније говорио о својим страховањима за будућност човечанства. Само, то је било поводом долазеће свеопште роботизације.

          Он је прилично сумњичав да ће људи бити у стању да постоје „у симбиози са напредном вештачком интелигенцијом“.

          По његовој процени, вештачка интелигенција ће „заменити практично све професије“, а неуронске мреже ће у блиској будућности „боље од човека обављати чак и креативне послове“.

          Он је уверен да човечанство од великих проблема може спасити само увођење „безусловног базног прихода“, односно - редовних новчаних исплата сваком члану друштва, независно од тога да ли нешто ради или не ради.

          Овим поводом је упозорио: „Ова мера у себи крије другу опасност. Отвориће се за многе људе проблем - смисла живота. Многи себе не виде изван свог посла, а наметаће се питања типа: ако нисам потребан, ако мој рад никоме није потребан - шта даље? У чему је смисао? Мораће да се решава проблем масовног осећања људи да су непотребни. А то је проблем који ће бити тешко решити“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари