Мадрид прети премијеру Каталоније и кривичним гоњењем за сепаратизам

СВЕ ЗБОГ ОДЛУКЕ О ОДРЖАВАЊУ РЕФЕРЕНДУМА 2014. ГОДИНЕ

О ОТЦЕПЉЕЊУ ПРОВИНЦИЈЕ ОД ШПАНИЈЕ

Артур Мас

        ЗВАНИЧНИ Мадрид официјелно је припретио председнику владе Каталоније Артуру Масу да ће кривично гонити због - сепаратизма. Сасвим конкретно: због одлуке о одржавању референдума о независности те шпанске провинције.

       Потпредседница шпанске владе Сораја Саенс де Сантамарија изјавила је да је незаконит пакт о референдуму за независност Каталоније који су потписале две главне сепаратистичке партије каталоније - Конвергенција и савез Републикански левичари. Она је нагласила да шпанско законодавство даје влади у Мадриду мноштво инструмената да заустави таква дејства - све до судског гоњења главних актера.

       Власти Шпаније, поред свега осталог, могу сменити регионалну владу Каталоније и премијера Маса (лидера партије Конвергеција и савез) и извести га пред суд.

       Мадрид на челу са премијером Марианом Рахојем оптужује регионалне власти у Барселони да наносе штету националним интересима Шпаније, чији устав ни у којој варијанти не претпоставља територијалну поделу земље.

       Рахојева влада Рахоја има намеру да активност каталонских сепаратиста заустави правним путем. Уколико Мас одлучи да одржи референдум, предвиђен за 2014. годину, без сагласности Мадрида, влада ће имати право да се обрати Уставном суду. Потом би влада провинције могла да буде распуштена, а Масу би претила - поред принудне оставке - и кривична одговорност.  

       Члан 155. Устава Шпаније, централној власти даје право - уколико влада Каталоније не поштује „законе земље“ - да донесе „неопходне мере за заштиту државних интереса“.

       Да би Маса позвала на одговорност, влада Шпаније располаже свим правним механизмима. За то јој је довољна сагласност сената, а садашња Рахојева владајућа Народна партија има и у њему апсолутну већину.  

       Напетост између Мадрида и Барселоне нарасла је после одбијања Рахојеве владе да преиспита расподелу буџетских расхода. Каталонија је најбогатији регион у земљи и у буџет Шпаније уплаћује око 20 одсто свог БДП, док влада регион финансира само са 8 одсто из федералног буџета.

       И због оваквог стања ствари, у Каталонији је изражено незадовољство федералним властим, а на прошлим регионалним изборима највише места у парламенту провинције освојили су сепаратисти.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари