Лавров поручио Пентагону: Авио-удар по колони владиних снага је удар на суверенитет Сирије

АМЕРИКАНЦИ ФАКТИЧКИ И НЕ КРИЈУ ДА СУ ЗАШТИТИЛИ ПОБУЊЕНИКЕ КОЈИ СУ ПОД ЊИХОВОМ КОНТРОЛОМ

  • Напад код Ат-Танфа је сигнал да ће се званични Дамаск и његове оружане снаге суочити са америчком армијом и њеном авијацијом и кад започну реалну деблокаду великог и важног града Деир-ез-Зор
  • Сиријско Министарство одбране објавило: „Ван сваке је сумње да САД и проамеричке снаге у региону на све начине спречавају напредак у борби против тероризма. Сиријска армија ће ипак наставити своју борбу против Исламске државе и Џебхат ан-Нусра. Ми се против тероризма боримо на својој територији и имамо право да одлучујемо о даљим операцијама. Позвали смо своје јединице да се не боје покушаја такозване коалиције да нас у томе онемогући“

        УДАР авијације САД по владиним снагама Сирије незаконит је и нарушава суверенитет те земље - упозорио је Сергеј Лавров.

        Имајући у виду налет америчке авијације на колону сиријске армије испред града Ат-Танфа, шеф руске дипломатије додатно је нагласио:

        „Шта год да је за америчку команду било разлог за тај удар - он је нелегитиман, незаконит и представља грубо кршење суверенитета Сирије“.

        Ово се односило на оправдање војног врха САД да су владине снаге које су бомбардоване представљале претњу опозицији са којом сарађује коалиција на чијем су челу САД.

        Пентагон је чак прецизирао да је бомбардована колона „ушла у зону за избегавање конфликата“ коју надлежна америчка војна команда сматра „зоном деескалације“ иако о њој није било ни помена на последњим преговорима у Астани.

        Американци и њихови савезници су тај удар „прокњижили“ као саставни део своје борбе против Исламске државе.

        Министарство одбране Сирије категорично је одбацило „америчке аргументе и навело је да се напад догодио јуче у 16:30 по локалном времену на путу из Дамаска за Ат-Танф и да су његове снаге имале жртве. И оценило:

        „То је било вапијуће кршење међународног права које је показало колико је лажна борба америчке ,међународне коалиције’ против тероризма. У суштини, ван сваке је сумње да САД и проамеричке снаге у региону на све начине спречавају напредак у борби против тероризма. Сиријска армија ће наставити своју борбу против Исламске државе и Џебхат ан-Нусра. Ми се против тероризма боримо на својој територији и имамо право да одлучујемо о даљим операцијама. Позвали смо своје јединице да се не боје покушаја такозване коалиције да нас у томе онемогући“.

        Заменик министра иностраних послова РФ Генадиј Гатилов изјавио је да су амерички авиони дан раније тукли и цивилне циљеве у истој зони на југу Сирије.

        Упркос томе што званична Москва - као што се види - не заоштрава ситуацију до краја, јасно је да је амерички авио-удар био у функцији недозвољавања сиријској амрији да успостави контролу над границом са Ираком. Вероватно не само делом који гравитира Ат-Танфу.

        Овај напад је сигнал да ће се званични Дамаск и његове оружане снаге суочити са америчком армијом и њеном авијацијом и кад започну реалну деблокаду великог и важног града Деир-ез-Зор.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Slobodanka's picture
Slobodanka 20:36 19.05.2017.

  • +1
Voting is closed.

Amerikancima je tek samo izgovor da su zaštitili pobunjenike. Prave ambicije su puno veće. Možda žele da kontrolišu celu južnu onu zakošenu granicu Sirije i ko zna šta sve još unutar Sirije. To bi i cionistima (NWO) odgovaralo. Palestinci su već u pravom aparthejdu, a Sirijcima i nakon završenog rata žele minimum sigurnu odvojenost od Iraka i Irana.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 22:23 19.05.2017.

  • +49
Voting is closed.

Bravo - tome sam se nadao!
Lavrov je Jenkije prakticno nazvao teroristima. Odlicno. To znaci da ce Rusi uzvratiti.
Kada je Gatilov (zamenik) dao izjavu, izgledalo je kao da ce ostati na tome – kad, evo sefa diplomatije, koji je sada sve podigao na najvisi moguci nivo.
Lavrov je odbacio kompletnu izjavu CJTF-OIR-a.
Dakle, Tanf nije dekonfliktna zona. Jenkiji su pokusali da istovremeno opravdaju sebe i ponude Rusima izlaznu varijantu. Nista od toga. Rusi ce izaci na granicu – ne zbog siitskog polumeseca, nego zbog sebe i predstojecih akcija u Siriji, kao i svoje perspektive na Bliskom istoku. "Axis of resistance" ionako opstaje sve vreme i bez polumeseca.
A zapravo ni Jenkiji nemaju autentican interes u vojnoj kampanji - oni su pre svega orudje Izraela, KSA i Katara, a u ovoj situaciji i Jordana i njihove opsednutosti “siitskim polumesecom”. Iza svega se krije projekat Izraela da formira sopstvenu zonu uticaja koju po analogiji zovem “cionistickim polumesecom”. A Jenkiji uopste nemaju nikakvu strategiju, osim da odrade posao za njih.
Dakle, Rusi nece dozvoliti ekspanziju uticaja i kontrole Izraela. Sto znaci da ce blokirati sve pokusaje da se granica sa Irakom zatvori – od Tanfa do Bukamala i DeZ-a.
Sada je jasno i zasto su stradali samo Iracani – Iran ih je poslao po zadatku – da testiraju Jenkije, zato su dobili instrukcije da ne odustaju. Na zalost, Jenkiji nisu blefirali – tacnije Izrael nije blefirao. Ali , sudeci po Lavrovu, ni Rusi nece blefirati …

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 12:23 20.05.2017.

  • +34
Voting is closed.

Videli smo i najnoviju izjavu Matisa u kojoj je sada akcenat na "samoodbrani".
Dakle najnovija definicija samoodbrane glasi: udjes nekome u kucu na vrata i zabranis mu izlazak, a ako on krene da te istera ti ga jednostavno likvidiras!?
Crni humor na stranu, posle izjave Lavrova, Jenkijima je dozvoljeno samo da odaberu momenat u kome ce pokupiti prnje, ako ne zele totalnu eskalaciju.
U medjuvremenu, desava se ono sto sto sam i ocekivao/najavio: "...sirijske snage treba da dovrse oslobadjanje okolnih teritorija Suveide i Damask Rifa, kao i pravac Busairi-Palmira." Upravo su u toku navedene akcije, vec su stigli na ranijepomenuti Zelaf plato, a uporedo su se priblizili i Tanf selu, na oko 20-ak km, kod Zarka raskrsnice.
Logika je jasna, preuzece celu teritoriju oko granice i povezati se preko Busairija sa Palmirom.
Nema nacina da Jenkiji to sprece.

мићо's picture
мићо 23:13 19.05.2017.

  • +1
Voting is closed.

Ови бандити не дају никакве изјаве,по принципу прво пуцај па онда говори.Руси ко наш покојни Слободан,међународно право па међународно право.То ако и постоји остављено је малима и слабима да се позивају на њега пошто других,јачих аргумената немају.А право је у сили и ничем другом.

Slobodanka's picture
Slobodanka 09:25 21.05.2017.

  • +12
Voting is closed.

Mićo - Nije baš ista situacija jer za razliku od nas Rusi imaju i dobru batinu i to više vrsta. Ovo je samo upozorenje, a i pretposlednji ili poslednji poziv na normalnije ponašanje pa ako baš uporno ne shvataju radiće batina. Tamo u Siriji na licu mesta mogu da vide kako te razne batine "rade".

Видра's picture
Видра 23:55 19.05.2017.

  • +26
Voting is closed.

Отворена агресија и такво понашање треба осудити и довести до Савета Безбједности и светског суда за све геноциде које су до сада учинили!!!

Додај коментар