Лавров поручио Пентагону: Авио-удар по колони владиних снага је удар на суверенитет Сирије

АМЕРИКАНЦИ ФАКТИЧКИ И НЕ КРИЈУ ДА СУ ЗАШТИТИЛИ ПОБУЊЕНИКЕ КОЈИ СУ ПОД ЊИХОВОМ КОНТРОЛОМ

  • Напад код Ат-Танфа је сигнал да ће се званични Дамаск и његове оружане снаге суочити са америчком армијом и њеном авијацијом и кад започну реалну деблокаду великог и важног града Деир-ез-Зор
  • Сиријско Министарство одбране објавило: „Ван сваке је сумње да САД и проамеричке снаге у региону на све начине спречавају напредак у борби против тероризма. Сиријска армија ће ипак наставити своју борбу против Исламске државе и Џебхат ан-Нусра. Ми се против тероризма боримо на својој територији и имамо право да одлучујемо о даљим операцијама. Позвали смо своје јединице да се не боје покушаја такозване коалиције да нас у томе онемогући“

        УДАР авијације САД по владиним снагама Сирије незаконит је и нарушава суверенитет те земље - упозорио је Сергеј Лавров.

        Имајући у виду налет америчке авијације на колону сиријске армије испред града Ат-Танфа, шеф руске дипломатије додатно је нагласио:

        „Шта год да је за америчку команду било разлог за тај удар - он је нелегитиман, незаконит и представља грубо кршење суверенитета Сирије“.

        Ово се односило на оправдање војног врха САД да су владине снаге које су бомбардоване представљале претњу опозицији са којом сарађује коалиција на чијем су челу САД.

        Пентагон је чак прецизирао да је бомбардована колона „ушла у зону за избегавање конфликата“ коју надлежна америчка војна команда сматра „зоном деескалације“ иако о њој није било ни помена на последњим преговорима у Астани.

        Американци и њихови савезници су тај удар „прокњижили“ као саставни део своје борбе против Исламске државе.

        Министарство одбране Сирије категорично је одбацило „америчке аргументе и навело је да се напад догодио јуче у 16:30 по локалном времену на путу из Дамаска за Ат-Танф и да су његове снаге имале жртве. И оценило:

        „То је било вапијуће кршење међународног права које је показало колико је лажна борба америчке ,међународне коалиције’ против тероризма. У суштини, ван сваке је сумње да САД и проамеричке снаге у региону на све начине спречавају напредак у борби против тероризма. Сиријска армија ће наставити своју борбу против Исламске државе и Џебхат ан-Нусра. Ми се против тероризма боримо на својој територији и имамо право да одлучујемо о даљим операцијама. Позвали смо своје јединице да се не боје покушаја такозване коалиције да нас у томе онемогући“.

        Заменик министра иностраних послова РФ Генадиј Гатилов изјавио је да су амерички авиони дан раније тукли и цивилне циљеве у истој зони на југу Сирије.

        Упркос томе што званична Москва - као што се види - не заоштрава ситуацију до краја, јасно је да је амерички авио-удар био у функцији недозвољавања сиријској амрији да успостави контролу над границом са Ираком. Вероватно не само делом који гравитира Ат-Танфу.

        Овај напад је сигнал да ће се званични Дамаск и његове оружане снаге суочити са америчком армијом и њеном авијацијом и кад започну реалну деблокаду великог и важног града Деир-ез-Зор.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари