Курдско-америчко „ослобађање Раке“ је инсценација чији циљ је спасавање Исламске државе

ЈЕДНА АМЕРИЧКА КОМАНДОСКА ЈЕДИНИЦА ВЕЋ ЈЕ УШЛА У „ПРЕСТОНИЦУ КАЛИФАТА“

  • Прави циљ тих „борби за Раку“ је превођење снага и ратне технике терориста Исламске државе на безбеднија места ради њиховог прегруписања
  • Да би сачувала своју бојеву моћ, Исламска држава је - уочи напада Курда и Арапа којима диригују Американци - почела да извлачи из Раке све своје производне ресурсе и да их усмерава према Деир-ез-Зору: стругове за производњу муниције, ремонтну опрему и материјале. У истом смеру је отпремала и пикапове са тешким митраљезима и пољску артиљерију
  • Пошто је Рака била проглашена за „престоницу“ ИД, њен губитак би био психолошки удар за њене припаднике и симпатизере, па је формална капитулација града била неприхватљива. Зато су њени командири добили наредбу да стварају што уверљивији привид борбе за „престоницу“ уз фактичку евакуацију из ње свега иоле значајног

Пише: Василиј Дмитриј СЕРГЕЈЕНКО

        ЈЕДНА америчка командоска јединица ушла је у сиријски град Рака који три последње године држи Исламска држава.

        Наводно њени припадници усмеравају курдске и сунитске одреде укључене у операцију.

        Међутим, театрална инсценација под називом „Ослобађање Раке“ тражи детаљнију и дубљу анализу иначе светска јавност поверовати у искреност глумаца који у њој учествују.

        „Такозвана престоница Исламске државе је пред падом“, „Курди уз подршку авијације међународне коалиције на чијем су челу САД воде борбе са терористима на територији Раке“ - ово су наслови информација које новинске агенције шире по целом свету.

        У њиховим текстовима се не указује на релативно мале губитке у техници и живој сили на обе стране (на пример: у поређењу са Мосулом). А управо то наводи на помисао да је веома вероватно да борба снага коалиције и Исламске државе за Раку има - демонстрациони карактер.

        Прави циљ тих „борби“ је превођење снага и ратне технике терориста на безбеднија места ради њиховог прегруписања. Није чак искључено да се Курди, којима управљају инструктори који су стигли иза океана, боре истински и да и не слуте која је улога њиховој борби заправо намењена у целој драматургији.

        Концентрација трупа сиријске регуларне армије око Раке, која је почела након пада Алепа, (америчке) „мудре стратеге“ је брзо довела до закључка да снаге којима ИД држи Раку неће издржати њихове нападе уз подршку руске авијације. Самим тим, да ће та територија - приликом поделе сфере утицаја - прећи под контролу владе у Дамаску.

        Да би сачувала своју бојеву моћ, Исламска држава је - уочи напада Курда и Арапа којима диригују Американци - почела да извлачи из Раке све своје производне ресурсе и да их усмерава према Деир-ез-Зору: стругове за производњу муниције, ремонтну опрему и материјале. У истом смеру је отпремала и пикапове са тешким митраљезима и пољску артиљерију.

        А према Раки су се истовремено кретали борбено најслабији одреди Исламске државе.

        Пошто је Рака била проглашена за „престоницу“ ИД, њен губитак би био психолошки удар за њене припаднике и симпатизере, па је формална капитулација града била неприхватљива. Зато су њени командири добили наредбу да стварају што уверљивији привид борбе за „престоницу“ уз фактичку евакуацију из ње свега иоле значајног.

        Да је Исламска држава уистину самосталан игра, она би настојала да свим силама задржи Раку или би га напустила потпуно - да би сачувала људство и ратну технику.

        Плод свега је: Рака са лако наоружаним борцима исламске државе налази се у обручу Курда, арапских одреда и америчких војника

        Курди се боре бескомпромисно и професионално јер им је циљ - национална држава. Њих луткари користе за потискивање Исламске државе према Централној Азији.

        Америчка коалиција ће од курдског заузимања Раке само профитирати.

        Чим су Курди заузели прве квартове Раке, Американци нису почели да пружају помоћ становништву, да доводе у ред болнице и водоводе. Бацили су се на разминирање оближњих налазишта нафте и гаса.

        То све говори!

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Slobodanka's picture
Slobodanka 16:07 13.07.2017.

  • +4
Voting is closed.

"...Њих ( Курдe) луткари користе за потискивање Исламске државе према Централној Азији..."
Ostaci DAEŠ (ID) snaga faktički su u jednom velikom okruženju na teritoriji Sirije i Iraka. Medjutim na ruku im ide što ih na mnogim mestima okružuju američke snage.
Kojim sve putevima i kojim sve sredstvima mogu sada da ih sačuvaju te da borce ID prebace ka državama Centralne Azije ? To su zemlje kao Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan, Kirgistan, itd. itd.
Da li uz pomoć i preko preko američkih vojnih i avio baza u Siriji?! Samo u tom severoistočnom delu Sirije u kom pretežno žive Kurdi pisali su i to još u januaru ove godine - da postoje četiri američke vojne baze. Pentagon ne želi da otkrije ni tačan broj, a ni lokacije američkih specijalaca. To je tako iz bezbednosnih razloga, ali može da posluži i za presvlačenje boraca ID tj. njihovo sklanjanje... Mada se zna da je u tom severnom delu najveća američka baza - baza u Tel Bederu kapaciteta 5.000 vojnika, a nalazi se u blizini grada Hasaka.

Naravno da je reč o izsceniranoj predstavi za svetsku javnost. Pre rata u Siriji je bilo tek oko 7% Kurda, a sada uz američku pomoć drže značajne delove Sirije. Ne poričem im ličnu hrabrost, ali biće da tu ima dosta režije kao u filmu.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 19:08 13.07.2017.

  • +3
Voting is closed.

Treceg dana spektakularne ofanzive "Velika zora" na jugu Sirije, SAA&saveznici ispunili ocekivanja i uspesno zatvorili vulkanski Safa dzep!
Teroristi NSA su mahom pobegli da bi izbegli okruzivanje, a sirijske snage sada kontrolisu novih 3.000 km2!
Velika zora je zaista svanula, jer je najtezi zadatak na istoku Damaska obavljen.
Suveida je prakticno cela oslobodjena (osim rubnih zapadnih delova prema Deri), a oslobodjen je i najveci deo Rif Damaska. Preostao je jos samo mali procenat teskog terena u Istocnom Damasku i deo prema granici, a ostatak je gola pustinja.
Trodnevna kampanja prakticno je izbrisala i poslednju sansu za opstanak terorista NSA u Istocnom Damasku.
Kao sto rekoh, "Ostace samo gola pustinja, deo sirijske Badije, sa samoproglasenom jenkijevskom dekonfliktnom Tanf zonom u pogranicnom radijusu od 55km."
Cestitke i ocekivanje da ce se narednih dana dovrsiti posao okruzivanja dekonfliktne zone.
Inace, najblizi dzep - Istocni Kvalamun (Jajrud&Dumair), vec izvesno vreme vodi pregovore sa sirijskom vojskom o izlasku i prepustanju teritorije sirijskoj vladi. Nema sumnje da ce se taj dogovor realizovati.
Na drugoj strani, Tigrovi uspesno odradjuju startni deo kampanje od Resafe prema Suhni/Sholi. Put na jug sada postaje kljucni deo "umrezavanja" saobracajnica od juga Raka provincije do severoistoka Homsa i zapada DeZ-a. Teren je tezak, planinski, ali nekako mi sve izgleda bolje od ratovanja u pustinji usred leta.
A sto se gornjeg teksta tice, autor je otkrio toplu vodu, pa je sipao u saksiju i provalio rupu u saksiji... Toliko o tome.

Pepsi's picture
Pepsi 01:16 14.07.2017.

  • +4
Voting is closed.

Чини ми се да је план да се са три стране приђе ДеЗ-у?

http://i.imgur.com/o5GOArP.jpg

''Опсада'' Раке ће трајати вечно, само ми је чудно што Амери са Курдима и одредима ФСА већ не нападају ДеЗ са североистока, него чекају да САА стигне на ободе града

Додај коментар