КРУК: Запад фатално не схвата разлику између Ал Каиде и Исламске државе

УПОЗОРЕЊА И ПРОЦЕНЕ БРИТАНСКОГ СТРУЧЊАКА ЗА ИСЛАМ

И БЛИСКИ ИСТОК КОЈИ ЖИВИ У БЕЈРУТУ

  • „Запад је у све дубоко умешан јер је 60 година злоупотребљавао радикални сунитски Ислам за сопствене сврхе: за борбу против национализма, да ограничи Баас, да обузда совјетски утицај у региону, да порази Совјетски Савез у Авганистану, да обузда Иран, да сруши Асада. За све то време постојало је поклапање између западног интереса и интереса вехабиста и ми смо на известан начин кумовали овом пројекту исто колико и Саудијска Арабија“
  • Крук објашњава да је Ал Каида својим нападима и провокацијама својевремено настојала да уништи Совјетски Савез а потом и САД провоцирајући их да се војно и финансијски и политички „пренапрегну“ и „имплодирају“, док ИД почива на изворним идејама вехабизма и има за циљ освајање Меке и Медине и формирање Калифата, а верује да ће поразити Запад у бици код Алепа
  • Мултикултурализам се претворио - упозорава Крук - у меки апартхејд у Европи. То је бомба која прети да експлодира. Та опасност не долази од Исламске државе. Ми смо допринели стварању околности у којој су муслиманске заједнице лако запаљиве и подложне утицају догађаја у региону
  • Исламска држава је веома модеран пројекат, и ако уопште постоји паралела, то би најпре био ционизам. Стари арапски систем се доживљава као корумпиран, разбијен и уништен. Ово је покушај да се рашчисте рушевине, премда уз насиље и страх, али тако се мења друштво

        ЦИЉЕВИ и методи Исламске државе се суштински разиликују од Ал Каиде а највећа опасност за Запад је неразумевање како тих циљева тако и превирања и преиспитивања која су тренутно у току у муслиманском свету, оценио је Аластер Крук, директор Форума за сукобе у Бејруту, и стручњак за Блиски исток.

        Крук каже да за разлику од Ал Каиде, која је имала идеју да својим нападима провоцира САД и Запад на Западу, Исламска држава није заинтересована за акције на Западу, већ жели да испровоцира стране војнике на окршај и да их порази на сопственој територији чиме би се остварило пророчанство Мухамеда.

        Терористички напади на Западу, иако инспирисани Исламском државом, пре су одраз разочарења и отуђења тамошњих муслимана него последица директних налога руководства у Мосулу или Раки, оценио је Крук у интервјуу Танјугу.

        Он сматра да политичари на Западу дубоко греше када прилазе ИД као да је то нека ефемерна група терориста која нема корена ни контекст не желећи да признају своје грешке.

        „Запад је у то дубоко умешан јер је 60 година злоупотребљавао радикални сунитски Ислам за сопствене сврхе: за борбу против национализма, да ограничи Баас, да обузда совјетски утицај у региону, да порази Совјетски Савез у Авганистану, да обузда Иран, да сруши Асада. За све то време постојало је поклапање између западног интереса и интереса вехабиста и ми смо на известан начин 'кумовали' овом пројекту исто колико и Саудијска Арабија“, навео је он.

        На питање како сада Запад треба да се постави и да ли је нека врста „сарадње“ са ИД уопште могућа, Крук каже да Запад за почетак треба да се потруди да схвати нешто више од поједностављених идеја да је то група терориста и криминалаца.

        „Док то не урадите не можете да схватите границе онога што се може урадити. И онда мислите да је решење у још специјалних снага и још беспилотних летелица. А у ствари само погоршавате ситуацију“, навео је он.

        „Мој савет је - признајте да постоји време када не можете да урадите ништа. Морате да прво схватите шта се догађа. А то значи да регион не можете да сагледавате кроз само једну призму, заливску, шиитску, сунитску. Није тако једноставно“.

        За разлику од Европе, Балкан је, по његовом мишљењу, боље „опремљен“ за суочавање са овим проблемом јер овдашње становништво има другачији однос са муслиманима и боље их разуме.

        „Ви много дуже живите заједно са муслиманима него што је случај са људима на северу Европе, у Британији, Француској. У Британији су чак предложили закон где васпитачи у обдаништима треба да пријаве ако примете дете које би потенцијално могло да постане терориста у будућности“, наводи Крук.

      Аластер Крук

        Политичари у Европи и Србији треба да, уместо упозорења о огромној опасности од радикалних исламиста и строгих контрола које стварају антаганизам, ствари сведу на разумну меру, истиче Крук.

        Крук објашњава да је Ал Каида својим нападима и провокацијама својевремено настојала да уништи Совјетски Савез а потом и САД провоцирајући их да се војно и финансијски и политички „пренапрегну“ и „имплодирају“, док ИД почива на изворним идејама вехабизма и има за циљ освајање Меке и Медине и формирање Калифата.

        „Медина и Мека су дом Ислама и њиховим заузимањем они ће постати неприкосновени лидери, а сунитски Ислам божанско вођство“, рекао је Крук.

        За разлику од Ал Каиде, ИД има циљ да створи божју државу „овде и сада“ на физичкој територији, успостави границе, формира администрацију, примени шеријатски закон и постепено створи Калифат. Границе Калифата, како објашњава Крук, укључују јужну Шпанију, али у основи се не тичу Европе већ Африке и муслиманских земаља.

        Крук указује да застрашујући видео снимци погубљења које поставља ИД имају за циљ да се оствари пророчанство пророка Мухамеда који је, по њима, рекао да ће се Ислам суочити са варварским снагама у одсудној бити код Дабика у Сирији, код Алепа, и да ће снаге Запада ту бити коначно поражене.

        „Они верују да ће када се то догоди почети процес искупљења а Ислам ће превладати. То је оно што они покушавају да испровоцирају тим видео снимцима. Дакле, да испуне пророчанство тиме што ће поразити Запад или Јорданце које сматрају 'крсташким снагама' у Сирији и Јордану а не у Риму, Лондону или Београду“.

        Крук каже да терористичке акције у Европи долазе од муслимана који су опчињени ИД и настоје да копирају њене акције због тога што се осећају отуђено и разочарано у својим земљама на Западу.

        „То је више проблем неуспешне западне политике према сопственом становништву, неуспеха асимилације и пројекта мултикултуралности и њиховог утиска да су грађани другог реда који живе у непријатељској средини“, оценио је Крук подсећајући да у Европи живи 20 милиона муслимана.

        „Мултикултурализам се претворио у меки апартхејд у Европи. То је бомба која прети да експлодира. Та опасност не долази од Исламске државе. Ми смо допринели стварању околности у којој су муслиманске заједнице лако запаљиве и подложне утицају догађаја у региону“, каже британски стручњак.

        Он прецизира да ИД није држава у смислу у ком је ми схватамо - значи држава која почива на територији или крви, већ да се ради о апстрактном осећању припадности који надилази територију или крв, односно порекло.

        „То је веома модеран пројекат, и ако уопште постоји паралела, то би најпре био ционизам. Стари арапски систем се доживљава као корумпиран, разбијен и уништен. Ово је покушај да се рашчисте рушевине, премда уз насиље и страх, али тако се мења друштво. Те методе можда неки следбеници не одобравају, али виде их као корективни механизам“, оцењује британски стручњак.

        Крук се годинама бави Блиским истоком. Био је саветник Хавијера Солане док је био високо представник ЕУ за спољну политику и има 20-годишње обавештајно искуство на терену.

        Он је у Београду учествовао на семинару Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вука Јеремића о међународним односима „Геополитика у ери мултиполарности“,

        Крук је похвалио CIRSD семинар на коме је држао предавање рекавши да су полазници, студенти из региона, већ много знали о питањима о којима су слушали, а да је ово управо био начин да се знање о овом и другим питањима продуби и чују различита мишљења како би се увидело да не постоји једна већ много истина.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари