Кључну улогу у нападу Израела на Иран играће огромни амерички радар X-Band

    БРИТАНСКИ ЛИСТ SUNDAY TIMES

ОБЈАВИО МОГУЋИ СЦЕНАРИО НОВОГ РАТА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ

X-Band

  • Радар се налази у бази израелских ваздушних снага Неватим у пустињи Негев, а у стању је да примети лансирање ракете на удаљеностима до 1300 км из правца северо-исток. То би Израелу обезбедило 13 минута за узвратну реакцију
  • Дописник Sunday Times из Тел Авива је јавио, цитирајући анонимног израелског војног званичника: Покушаваћемо да уништимо иранске ракете чим буду покренути њихови мотори. Рекете ће бити уништене уз помоћ огромних беспилотних летелица Heron

        ОГРОМНОМ већином гласова - 174 за, 6 против и 6 уздржаних - Генерална скупштина УН донела је резалуцију у којој се позива Израела да се „без одлагања“ прикључи Споразуму о неширењу нуклеарног оружја и да омогући међународним инспекторима приступ на своје нуклеарне објекте.

       Против резолуције су - уз Израел - биле још само САД, Канада, Маршалска острва, Микронезија и Палау.

       Сама резолуција није обавезујућа, али позива земље Блиског Истока „да подрже стварање зоне без нуклеарног оружја“ у региону.

       Истовремено је добро обавештени Sunday Times објавио могући сценарио војног сукоба између Ирана и Израела. Ево тог сценарија.

       Британски лист тврди: уколико Иран покуша да лансира ракете на Израел, армија те земље ће највероватније одговорити лансирањем својих ракета. А кључну карику у спречавању Ирана да ракетама разара Израел играће огромни амерички радар X-Band који се налази у бази израелских ваздушних снага Неватим у пустињи Негев.

       Радар је у стању да примети лансирање ракете на удаљеностима до 1300 км из правца северо-исток. То Израелу даје 13 минута за узвратну реакцију.

       Дописник Sunday Times из Тел Авива је јавио, цитирајући анонимног израелског војног званичника: „Покушаваћемо да уништимо иранске ракете чим буду покренути њихови мотори. Рекете ће бити уништене уз помоћ огромних беспилотних летелица Heron које се налазе на базама у Азербајџану“.  

       Ови дронови су опремљени америчким ракетама Hellfire. Максимална удаљеност до које може да долети летелица Heron износи 7400 км, а у ваздуху може да проведе и 70 часова.

       Уз помоћ ових летелица Израел би могао уништити ПВО систем Ирана и избацити из строја његове радаре користећи и средства за електронски рат.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари