Кисинџер позвао САД и Русију да се чувају новог хладног рата и „злог пророчанства“

ОЦЕНИО ДА СУ РУСКО-АМЕРИЧКИ ОДНОСИ НАЈГОРИ ОД ПЕРИОДА ПРВОГ ХЛАДНОГ РАТА

Хенри Кисинџер

  • „Патријарх америчке дипломатије“ посаветовао званичном Вашингтону да схвати да у мултиполарном свету који настаје Русија треба да буде „кључни елемент сваке нове глобалне равнотеже“. Односно: да на Русију не треба да гледа као на претњу Сједињеним Државама

        БИВШИ државни секретар САД Хенри Кисинџер - којег многи сматрају „патријархом америчке дипломатије“ - јавно је апеловао на Вашингтон и Москву да дођу до нове „стратешке концепције америчко-руских односа у оквирима које би било могуће решавати спорна питања“.

        Са овом иницијативом-апелом Кисинџер је иступио у ауторском тексту објављеном у The National Interest.

        У том тексту је упозорио да је тренутно стање односа две земље „вероватно најгоре од времена окончања хладног рата“. Указао је да је на обе стране „нестало поверења“ и да је „конфронтација заменила сарадњу“.

        Кисинџер је посебно нагласио да „многи коментатори са обе стране полазе од тога да су Америка и Русија наводно ступиле у нови хладни рат“.

        Сам Кисинџер главну опасност тренутног стања види не толико у повратку војној конфронтацији, колико учвршћивању на обе стране „пророчанства које ће се тобоже само од себе реализовати о незаустављивом погоршавању односа“.

        По његовој процени, дугорочни интереси САД и Русије изискују такво устројство света у којем ће се садашњи потреси и колебања „трансформисати у нову равнотежу која ће бити све мултиполарнија и глобализованија“.

        Кисинџер додатно упозорава да у данашњем свету опасности чешће бивају резултат не концентрације већ дезинтеграције државне власти до које доводи „све већи број територија које нису под контролом“.

        „Са тих територија се - подвукао је Кисинџер - шири вакум власти са којим не може изаћи на крај ни једна држава, колико год била моћна. За то је потребна сарадња између САД, Русије и других водећих сила“.

        Некадашњи шеф Стејт департмана признао је, иначе, да сам има више питања него одговора о пожељном новом светском поретку. Ипак је посаветовао званичном Вашингтону да схвати да у мултиполарном свету који настаје Русија треба да буде „кључни елемент сваке нове глобалне равнотеже“. Односно: да на Русију не треба да гледа као на претњу Сједињеним Државама.

        Кисинџер је истовремено поновио своју омиљену тезу да Украјина треба да буде мост између Русије и Запада, а не мостобран једне од страна. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари