Кинез „Отац Орао“ тера синчића у чамцу на олујно море

СУРОВИМ МЕТОДИМА ВАСПИТАВАЊА ЧЕТВОРОГОДИШЊЕГ ДЕТЕТА

ИЗАЗВАО БУРНЕ ПОЛЕМИКЕ НА ИНТЕРНЕТУ

Дуду и Хи Лишин

  • Дечак треба да буде отресит и борбен. Дуду има појас за спасавање иако зна да плива, тако да не видим никакве опасности. Само снажан ветар и озбиљни таласи могу да разоткрију његов потенцијал - објаснио је Хи Лишин
  • „Отац Орао“ постао познат још у фебруару ове године када је на „мрежу“ поставио видео на којем се види како тера дете одевено само у гаћице и ципеле да трчи и ради склекове у снегу. Син, кога у породици зову Дуду, на том снимку плаче, грчи се од хладноће и моли да га отац узме у наручје

        ЈЕДАН Кинез је за многе на интернету - главни ћале-злотвор на планети.

        Реч је о  Хи Лишину, са надимком Отац Орао, који је изјавио да се спрема да свог четворогодишњег сина пусти самог у пластичном чамцу на једра у узбуркано, олујно  море.

        Неки су га због овакве намере већ назвали „садистом“.

        „Отац Орао“ постао је познат још у фебруару ове године када је на „мрежу“ поставио видео на којем се види како тера дете одевено само у гаћице и ципеле да трчи и ради склекове у снегу. Син, кога у породици зову Дуду, на том снимку плаче, грчи се од хладноће и моли да га отац узме у наручје.

        Ствар се дешавала у Њујорку где је породица била на одмору. Тада се на кинеским интернет ресурсима развила жива расправа о томе да ли овакви методи прекаљују дете или је то једноставно иживљавање.

        Сад је Хи Лишин најавио да ће дечачића извести на отворено море поред града Циндао. Истина, отац тврди, да ће „тренер бити порет њега“.  

        - Прошло је пола године од последњег тренинга - изјавио је Хи Лишин.

        - Дечак треба да буде отресит и борбен. Дуду има појас за спасавање иако зна да плива, тако да не видим никакве опасности. Само снажан ветар и озбиљни таласи могу да разоткрију његов потенцијал - сматра отац.

        Сам Дуду сматра да је „пливање под једрима досадно, јер је споро“.

        Своје принципе Хи Лишин је изнео на Weibo, медију на кинеском језику сличном Twitter.

        „Када стари орао учи младог, он га са литице гура у провалију, да би птић раширио крила и полетео. Верујем да помажем сину да се ослободи баријера и прошири своје могућности“.

        Дуду је рођен превремено, са седам месеци и патио је од многих болести - као што су жутица и упала плућа. Очеви сурови методи делимично су мотивисани и тиме што он жели да његово дете буде „исто као и вршњаци“.

        Ово подсећа на причу о скандалозној књизи „Борбена химна мајке тигрице“ коју је написао Ами Чу прошле године. Она је професор права на америчком Јејл универзитету и рођена је Кинескиња. У књизи, иначе, описује, на пример, како је тренирала седмогодишњу ћерку Лулу терајући је да на пијанину учи сваку нову „етиду“ до савршенства, не дозвољавајући јој да направи ни паузу за јело. Чак није смела ни да пије воду. Ипак, тврде очевици, обе ћерке госпође Чу су „феноменалне“.

        Међутим, Хи Лишин не одобрава приступ професорке. „Она је принуђивала децу, претила им и забрањивала, а ја једноставно сину омогућујем да осети ветар, таласе и природу“.

        Треба ли дете васпитавати тако сурово? Мишљења су различита.

        - У таквом узрасту дете не треба излагати тако суровим напорима и осећањима“ - сматра шеф хонгкошког одељења организације „Против лошег опхођења са децом“ Џесика Хо.

        „Отац орао“ очегледно пати од неког менталног и психичког растројства због тешког детињства“ - пишу посетиоци блога Weibo.

        Са друге стране у Кини постоји велики број људи који сматрају да резултат политике „једна породица - једно дете“ доноси размаженост и слабост адолесцената. Знајући да им је забрањено да имају друго, родитељи понекад превише размазе једино дете.

        Сам Хи Лишин сматра да је то лоша пракса и он се са њом бори како уме.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари