Кина поставила Камерона на место - Си и Ли одбили да га приме!

ПЛАТИО ЦЕХ ШТО СЕ У МАЈУ 2012. У ЛОНДОНУ СРЕО

СА ДУХОВНИМ ЛИДЕРОМ ТИБЕТА ДАЛАЈ ЛАМОМ

  • Према ранијем договору, Даунинг стрит посету британског премијера планирао за април ове године. Међутим, из Пекинга је стигла порука да Камерона неће примити највиши кинески руководиоци
  • А Франсоа Оланд - који „заобилази“ Далај ламу и наглашава да Француска жели „мултиполарни свет“ - у Пекингу примљен са највишим почастима

        КИНА никоме не прашта увреде. У ово се уверио и британски премијер Дејвид Камерон.

       Он је желео да за време своје посете Народној Републици Кини издејствује боље трговинске контакте и нове уговоре. Међутим, Пекинг је побеснео што се Камерон срео са Далај ламом и објавио - да је његова посета британског премијера непожељна.

       Британци су, наравно, бесни, а њихову љутњу је појачала и чињеница да су Кинези председнику Француске Франсоа Оланду прострли црвени тепих.

       Камерон се спремао да заједно са перјаницама британског бизниса посети Кину. Посета је требало да прошири економске везе две земље. Али, Пекинг је поручио - да се кофери распакују.

       Лондонски Guardian ово је окарактерисао као казну. Уз оцену: премијер Камерон плаћа што се у мају прошле године срео са духовним лидером Тибета Далај ламом.

       Иначе, Даунинг стрит је посету британског премијера планирао за април ове године. Међутим, из Пекинга је стигла порука да Камерона неће примити највиши кинески руководиоци.

       Британски спољнополитички коментатори наглашавају да је овим Кина „замрзла“ дипломатске односе са Великом Британијом.

       Утолико је чудније што то нису на времен схватили експерти из Foreign Office. Уосталом, одмах након разговора Камерона са Далај ламом у цркви св. Павла у Лондону, Министарство иностраних послова Кине упозорило је Лондон да је то „нанело штету англо-кинеским односима“. И још указало да се црта коју је прекорачио Камерон тиче виталних интереса Кине и да је зато кинески став „одлучан у највећој могућој мери“.

       Преведно са дипломатског на сваки „обични језик“,ово упозорење је значило: Далај лама, кога Тибетанци поштују као Божјег представника, за Кину није ништа друго доли расколник и сепаратиста. А лидери држава који се усуде да га приме у аудијенцију, имаће разлога да се кају.

       Директор Центра за кинеске студије са универзитета у Сиднеју Кери Браун оценио је да Кинези отворено врше притисак на чланице Европске уније. Зато што оне међусобно конкуришу у борби за кинеско тржиште и немају никакву међусобну солидарност тим поводом.

       У суштини, Камерону је било отказано гостопримство, док су председника Француске Франсоа Оланду - који се није експонирао у контактима са Далај ламом - у Пекингу примили са највишим почастима предвиђеним за шефа једне велике државе. Њега су поздравили председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг и премијер Ли Кећијанг.

       Оланд је, као вешт политичар, очито добро знао како треба угодити партнерима за време преговора. Рекао им је да Француска жели „мултиполарни свет“. Дакако, ове речи су за уши кинеских руководилаца биле пријатна музика. Сама идеја о мултиполарном свету је изазов униполарном у којем доминирају САД.

       Пекинг се свих протеклих година доследно залажр за мултиполарни свет.

       Цу Хунђјан, начелиник одељења владиног труста мозгова - Института за међународна истраживања у Пекингу - рекао је да је Оландова порука добро оцењена у Народној Републици Кини.

       „Кина може да сарађује са Француском“ - додао је овај експерт.

       Изнуђено одустајање од пута у Кину - лична је несрећа Дејвида Камерона, пишу енглески коментатори.

       А Камерон је - присетимо се - по доласку на власт изјавио да ће акценат у спољној политици ставити на везе са земљама БРИКС - Бразилом, Русијом, Кином, Индијом и Јужноафричком Рапубликом.

       Очигледно је да му односи са Кином нису пошли за руком.

       Москва није правила и неће правити „Камеронове грешке“.

       Без обзира што су будисти Русије више пута позивали Далај ламу да посети њихову земљу -њему је практично од 2004. године забрањен улазак у РФ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари