Кина би да отвори фронт против долара

У Пекингу одржан самит Шангајске организације за сарадњу

* Морамо ШОС претворити у мотор заједничког развоја и ради тога улагати у заједничку инфраструктуру и подстицаје трговини и инвестицијама. Предлажем да створимо транспортно-технолошку мрежу међу нашим земљама која ће следити древни `пут свиле` - иницирао је кинески лидер Ху Ђинтао

* Сваки покушај да се силом реши иранско питање био би неприхватљив, изазвао би непредвидиве последице и представљао претњу стабилности и безбедности региона и целог света, пише у саопштењу издатом после самита Шангајске организације

* Једнострана и ничим лимитирана ротивракетна одбрана може створити велике проблеме у свету. Земље ШОС су уверене да се сопствена безбедност не сме обезбеђивати на рачун безбедности других - наглашава се у саопштењу са самита

          ПЕКИНШКИ самит ШОС – Шангајске организације за сарадњу коју чине Кина, Русија, Казахстан, Узбекистан, Киргизија и Таџикистан, док статус посматрача имају Индија, Монголија, Иран и Пакистан – довео је на праг бурног ширења и постепеног преузимања улоге `економског мотора` на целом простору између Турске и Кине.

          У главном граду Кине, Авганистан је у ШОС-у добио статус посматрача, а Турска «партнера по дијалогу». Иако Кина таквом перспективом није баш одушевљена, остале државе-чланице се надају скором уласку у ШОС Индије и Пакистана.

          Пекиншки самит је донео елементе нове стратегије ШОС за нредних десет година. Учесници самита потписали су – поред низа других докумената – Декларацију о дугорочном миру и заједничком процвату у региону. А изјаснили су се за формирање заједничког развојног фонда и развојне банке ШОС.

          - Морамо ШОС претворити у мотор заједничког развоја и ради тога развијати заједничку инфраструктуру и подстицаје трговини и инвестицијама. Предлажем да створимо транспортно-технолошку мрежу међу нашим земљама која ће следити древни `пут свиле` - иницирао је кинески лидер Ху Ђинтао.

          Руски председник Владимир Путин позвао је земље ШОС да сарађују са Царинском унијом РФ, Казахстана и Белорусије и Евроазијском економском унијом

          Стратегију развоја ШОС у наредној деценији предложили су домаћини самита Кинези који не крију амбицију да долар лише статуса светске валуте.

          Земље ШОС су се одлучно успротивиле употреби силе против Ирана.

          „Сваки покушај да се силом реши иранско питање био би неприхватљив, изазвао би непредвидиве последице и представљао претњу стабилности и безбедности региона и целог света”, пише у саопштењу издатом после самита Шангајске организације.

          Из Пекинга је Вашингтону и НАТО поручено да је ШОС узнемирен једностраним формирањем противракетне одбране која може нанети штету стратешкој стабилности и међународној безбедности.

          «Једнострана и ничим лимитирана ротивракетна одбрана може створити велике проблеме у свету. Земље ШОС су уверене да се сопствена безбедност не сме обезбеђивати на рачун безбедности других» - наглашава се у саопштењу из Пекинга.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари