Јапан ће до 2030. због робота изгубити 2,4 милиона радних места

ВЛАСТ ТВРДИ ДА ЋЕ РОБОТИ У ИСТОМ ПЕРИОДУ ЗЕМЉИ ДОНЕТИ 432 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА

        ИСТРАЖИВАЧКИ институт Mitsubishi објавио је извештај у којем се упозорава да ће се у Јапану број радних места до 2030. године смањити за 2,4 милиона.

        Исти институт наглашава да ће се то догодити зато што људе - не само у производњи - постепено замењивати „роботи са развијеним интелектом“.

        Експерти који су писали извештај нагласили су да ће роботизација највише „закачити“ индустријске фирме, сферу услуга и продаје где ће се број радних места смањити приближно за 7,4 милиона.

        Тај губитак неће моћи да надокнади повећање броја запослених специјалиста за робототехнику и вештачку интелигенцију. За око 5 милиона до поменуте 2030-те године.

        У истом извештају се наглашава да ће роботизација Јапану дати повећање БДП за 432 милијарде долара 2030-те године. А то ће чинити десетину БДП земље у 2015-ој години.        

        У Јапану тренутно живи 127 милиона људи. Од тога, 67 је у животном добу од 18 до 65 година, односно - радно способно.

        Министарство здравља и рада прогнозира да ће се тај број до 2060-те смањити на 38 милиона.

        Због малог наталитета и старења становништва.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

дулебг's picture
дулебг 16:01 10.01.2017.

  • +1
Voting is closed.

Човечанство мора смањење потребе за људским радом да третира као божији дар, а не као проблем. Друштва морају да инсистирају на скаћењу радне недеље, до тога да неко уопште не ради - ако му тако прија. Истовремено - мора до максимума да се обезбеди трошење слободног времена: на образовање, културу, спорт, религију и поготово друштвене акције.

Ед's picture
Ед 19:17 10.01.2017.

  • +11
Voting is closed.

Сасвим тачно. Никад нису људи губили посао због машина, већ због грамзивих гњида које су увек настојале да искористе туђ рад, јер како је још Маркс доказао, људски рад је јефтинији од рада било које машине. Свако ко је нешто научио о профитној стопи капитала зна да је то истина.

Додај коментар