ЈАКИМЕНКО: У Кијеву убијало 20 снајпериста, неке вође „мајдана“ и спавале у амбасади САД

БИВШИ ШЕФ ДРЖАВНЕ БЕЗБЕДНОСТИ УКРАЈИНЕ ОПТУЖИО ФУНКЦИОНЕРА ПУЧИСТА ПАРУБИЈА ДА ЈЕ УНАЈМИО УБИЦЕ

  • Снајперски хици су кренули са зграде кијевске филхармоније, а за то здање је био одговоран управо Андреј Парубиј који је сада секретар Савета за националну безбедност Украјине
  • Указујући ко су могли да буду непознати снајперисти, Александар ЈАКИМЕНКО је рекао: „По нашим информацијама, то су били специјалци Министарства одбране Украјине који више нису били у служби. Али, друге информације су упућивале и на нека лица из бивше Југославије, као и на најамнике из других земаља“

          ШЕФ Службе безбедности Украјине до свргавања Виктора Јануковича - Александар Јакименко - открио је да је снајперисте који су убијали у центру Кијева унајмила тадашња опозиција која је организовала „евромајдан“ и да је у то умешан Андреј Парубиј који је у то време био „командант мајдана“, а сада је секретар Савета за националну безбедност Украјине.

          „Снајперски хици су кренули са зграде кијевске филхармоније, а за то здање је био одговоран управо Парубиј. Са филхармоније су пуцали и снајперисти и они који су 20. фебруара пуцали из аутомата. То је била паљба по милиционерима који су већ били деморалисани јер су по њима пуцали као у стрељани“ - указао је Јакименко.

          Када је први талас „одстрела“ прошао, многи су видели како из те зграде излази 20 добро одевених људи, специјално обучених, са футролама за снајпере и аутоматима са оптичким нишанима - додао је Јакименко, нагласивши да то нису видели само његови „оперативци“ него и активисти Свободе, Десног сектора и партија Баткившћина и Удар.

          Та група се, према његовим речима, одмах по изласку из филхармоније, поделила попола. Његови сарадници су прву десеторицу изгубили из вида, али су регистровали улазак друге десеторице у хотел „Украјина“, а убиства су се наставила.

          „Одстрели људи су и даље трајали. Представници Десног сектора и Свободе су ми се тада обратили - наставио је Јакименко - са молбом да пошаљем групу „Алфа“ да хотел очисти од снајпериста. Био сам спреман да издам такво наређење, али ми је за то - да мојим људима са мајдана не би ударили у леђа - била потребна сагласност Парубија. Он је није дао. На мајдан никакво оружје није могло да се унесе без његове дозволе“.

          Указујући ко су могли да буду непознати снајперисти, Јакименко је рекао: „По нашим информацијама, то су били специјалци Министарства одбране Украјине који више нису били у служби. Али, друге информације су упућивале и на нека лица из бивше Југославије, као и на најамнике из неких других земаља“.

          Јакименко се још једном вратио на улогу Парубија и нагласио: „Током последње недеље, он је мало отишао у страну. Њега су на своју страну премамили Порошенко, Гвозд, Маламуж и Гриценко. То су људи који су извршавали све што су им говорили у амбасади САД. У суштини, они су свих тих дана живели у амбасади САД. Није било дана да они нису били у америчкој амбасади“.

          Све што се догодило у Украјини - уверен је Јакименко - резултат је форсиране реализације сценарија који је био припремљен за 2015. и председничке изборе који су тада требало да се одрже. Део плана је био: да се Украјина уведе у ЕУ, а да све исфинансира - Русија.

          Вашингтон има намеру - тврди Јакименко - да дестабилизује и Белорусију и Казахстан.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари