Из Јужне Африке се шири неизлечива туберкулоза

ТУБЕРКУЛОЗА ЈЕ ТОКОМ 2011. УБИЛА 1,4 МИЛИОНА ЉУДИ У СВЕТУ

  • Светска здравствена организација упозорила да у неким деловима планете сваки четврти случај ТБЦ представља „болест која се више не може лечити стандардним лековима”
  • „Ако вас болест не убије, лекови сигурно хоће. Мени је требало три године да се излечим, али већина пацијената нема толико времена“, упозорио је др Уивистра Ниду, који наставља да лечи оболеле од туберкулозе у једној јужноафричкој клиници
  • Почетком 90-их година, епидемија туберкулозе отпорне на лекове избила је и у једној њујоршкој болници, а од 32 оболелих пацијената, њих 29 је умрло

         ПРВЕ врсте туберкулозе „потпуно отпорне на све познате лекове” откривене су у Јужној Африци, а саопштење о овим налазима објављено је у журналу Центра за контролу заразних болести и превенцију ширења инфекција.

         Из Јужне Африке стижу извештаји да болницама харају бактеријске инфекције плућа, док је све већи број пацијената погођен отпорном и врло инфективном врстом туберкулозе.

         Ова земља је за ширење заразе нарочито погодна због великог броја ХИВ позитивних, па је велики број људи посебно подложан инфекцијама.

         Проблем додатно погоршава и околност да је у великом броју случајева болест тек делимично лечена, што је све заједно довело до развоја туберкулозе отпорне на антибиотике.

         Због свега овога, расту страховања да ће се уобичајена терапија показати практично бескорисном против старе-нове болести, која је, према СЗО (Светска здравствена организација), у 2011. већ убила 1,4 милиона људи у целом свету.

         Др Уивистра Ниду, који лечи оболеле од туберкулозе у једној јужноафричкој клиници, са овом опаком болешћу има искуство из прве руке. Он се, наиме, бактеријом отпорном на лекове заразио у контакту са својим пацијентима, а затим успео да преживи после мукотрпног трогодишњег лечења, захваљујући третману коктелом нарочито јаких лекова, са нус појавама опасним по живот.

         Др Наиду је сам оболео од Стивен-Џонсовог синдрома, компликације изазване лековима која доводи до одвајања слојева коже и изазива често крварење из очију.

         „Ако вас болест не убије, лекови сигурно хоће. Мени је требало три године да се излечим, али већина пацијената нема толико времена“, каже он.

Земље високог ризика

 

         Још од марта 2010, СЗО упозорава да у неким деловима планете сваки четврти случај ТБЦ представља „болест која се више не може лечити стандардним лековима”.

         Након свеобухватне вакцинације у развијеном свету, болест је махом изолована у 22 „земље високог ризика”, међу којим је и Јужна Африка. На њих отпада 80 одсто случајева у свету, али зараза није ограничена искључиво на њих.

         Почетком 90-их година, епидемија туберкулозе отпорне на лекове избила је и у једној њујоршкој болници, а од 32 оболелих пацијената, њих 29 је умрло. У протеклих десет година озбиљне епидемије забележене су и у Перуу, Русији и Индији.

         Фармацеутске компаније развијају новел екове, али стручњаци упозоравају да је за заустављање опасне нове врсте болести потребно још нових лекова, као и много енергичнија превентивна здравствена акција на глобалном нивоу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари