Иванов: Договор о имену земље постигнут са Грчком нећу потписати јер је штетан

„ДОГОВАРАЊЕ ИЗМЕЂУ ЗАЕВА И ЦИПРАСА - НЕОЗБИЉНО, НЕОДГОВОРНО

И НЕТРАНСПАРЕНТНО“

Ђорђе Иванов

  • „Одустало се од става Македоније да неће мењати Устав и да се не прихвати да се име употребљава за све намене и прилике. ЕУ и NATO не треба да се користе као алиби јер споразум додатно поларизује. Грчка је успела у потпуности да наметне своје захтеве и да деградира стечена права Македоније у УН. Договором Заева и Ципраса гази се по наслеђу предака“

        МАКЕДОНСКИ председник Ђорђе Иванов је рекао да неће потписати споразум о имену који је постигнут с Грчком уз образложење да је штетан по земљу.

        Иванов је у телевизијском обраћању рекао да се договором премијера Македоније и Грчке, Зорана Заева и Алексиса Ципраса, одустало од става Македоније да неће мењати Устав и да не прихвата услове да се име употребљава за све намене и прилике.

        Он је рекао да је споразум штетан, да криши Устав и законе, да је недостојанствен и да је договорен на нетранспарентан начин, пренела је агенција МИА.

        Иванов је претходно данас - после два минута - прекинуо састанак са Заевом и министром спољних послова Николом Димиторовим који су хтели да му представе споразум с Атином.

       „Влада није имала снаге и храбрости да изградимо заједнички став и да се дође до консензуса“, рекао је Иванов.

        Он је рекао да је цео процес договарања Заева и Ципраса неозбиљан, неодговоран и нетранспарентан.

Ципрас и Заев

       „Овакав штетан договор, јединствен у историји човечанства, за мене је недостојан и неприхватљив“, рекао је Иванов.

        Он је рекао да би, према договору, промену уставног имена требало да прати промена преамбуле Устава и сваког његовог члана у коме се спомиње Република Македонија.

        Доводећи у питање да ли је достојанствено прихватити све захтеве и ултиматуме Грчке, Иванов је рекао да је сада отворено више питања него што је затворено, и оценио да то има непредвидиве последице по Македонију и њен народ.

        Председник Македоније је рекао да ЕУ и NATO не треба да се користе као алиби за споразум који „не уједињује друштво, већ га додатно поларизује“.

        Грчка је успела у потпуности да наметне своје захтеве и да деградира стечена права Македоније у УН, рекао је Иванов и додао да се договором Заева и Ципраса гази по наслеђу предака.

        По споразуму двојице премијера, Македонија би назив променила у „Северна Македонија“ што изискује промену Устава и референдум, док би Грчка повукла противљење пријему Македоније у NATO и почетку њених преговора о приступању ЕУ.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари