Историчар Јован Пејин рекао Хрватима да је Вуковар 90-их био „српски град“

БУРНА ПОЛЕМИКА О РЕХАБИЛИТАЦИЈИ ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА

НА ХРВАТСКОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ

  • Окршаји почели од питања водитеља - како би се у Србији осећали да је Хрватска одлучила да рехабилитује неког од усташких злочинаца из Другог светског рата. И од прве контре српског историчара из београдског студија Јована Пејина: „Па, Туђман је то већ одрадио“

        ОДЛУКА о рехабилитацији генерала Драгољуба Драже Михаиловића требало би да буде донета 23. марта у Вишем суду у Београду.

        Бурна полемика о томе да ли би требало рехабилитовати Драгослава Михаиловића, претворила се на Хрватској телевизији (ХТВ) у сукобљавање не само о Дражи и четничком покрету, него и о Краљевини Југославији, НДХ-а, усташама, генерално о ратним злочинима из Другог светског рата. Чак и о Слободану Милошевићу.

        Права „бомба“ је експлодирала у загребачком стидију када је гост емисије - српски историчар Јован Пејин - из београдског студија рекао да је Вуковар, док су за њега вођене борбе, био „српски град“.

        Почело је од питања водитеља - како би се у Србији осећали да је Хрватска одлучила да рехабилитује неког од усташких злочинаца из Другог светског рата. Јер, Пејин је узвратио речима: „Па, Туђман је то већ одрадио“. Па наставио:

         „Ако хоћете да ми погледамо иситни у очи - погледајте и ви себе. Југословенска војска у отаџбини је радила свој посао и борила се против окупатора“.

        То је „повукло за језик“ Јована Тепеша, потпредседника ХНС, који је Пејину реплицирао речима: „Југословенска војска се борила и у Вуковару“.

        Пејин се није устручавао да изговори: „Па, Вуковар је био српски град“.

        Као што се и могло очекивати, у зaгребачком студију је уследило „хорско певање“ да је историчар Пеијн изнео „гомилу глупости и лажи“.

        Гост ХТВ из београдског студија (Пејин) мирно их је упозорио: „Прво раскрстите са хрватским примитивизмом па се онда упуштајте у било какву озбиљну расправу о Другом светском рату“.

        Хрватски председник Иво Јосиповић раније је рекао да рехабилитација Драже Михаиловића не би била добар потез јер је он „ратни злочинац из Другог светског рата“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари