Huffington Post: САД повећају број нуклеарних пројектила и могу прве кренути у напад

УТИЦАЈНО ОНЛАЈН-ИЗДАЊЕ ТВРДИ ДА ЈЕ ИМАЛО УВИД У „НАЦРТ АМЕРИЧКЕ НУКЛЕАРНЕ ДОКТРИНЕ“

  • „Москва претпоставља да може - ако прва пође на ограничену употребу нуклеарног оружја или на претњу његовом применом - парализовати САД и NATO. Стратешки је важан задатак отклањање те руске погрешне представе. Русија мора схватити - чак и ако прва примени нуклеарно оружје - да неће постићи жељени циљ“
  • Џон ВУЛФСТАЛ: Биће проширен списак околности и ситуација у којима ће Вашингтон примењивати нуклеарно наоружање. Постаће могућ одговор нуклеарним оружјем мале снаге на ненуклеарни напад са масовним људским губицима или усмереним на разарање америчке инфраструктуре или центара за управљање нуклеарним снагама

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе намеравају да повећају број нуклеарних пројектила - објавио је Huffington Post.

        Позвао се притом на нацрт „нуклеарне доктрине Вашингтона“.

        Тај документ тренутно има наслов „Преглед нуклеарног потенцијала“ (Nuclear Posture Review), а сачињен је у Пентагону и утврђује политику САД у тој сфери, са пројекцијом какве треба да буду америчке нуклеарне снаге у наредних 5-10 година.

        Лист наглашава да је имао увид у припремљени документ и наводи да Трампов администрација планира да знатно повећа број нуклеарних пројектила мале снаге. Наводно са намером да њима повећа свој „потенцијал нуклеарног одвраћања“.

        У „Прегледу“ се признаје да Сједињене Државе већ располажу са више од 1000 таквих пројектила (мале снаге).

        Технички гледано, малу снагу су имале атомске бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки 1945-те године. А убиле су више од 200.000 Јапанаца.

        Huffington Post - ослањајући се на „Преглед“ - пише:

        „Русија није Совјетски Савез, а Хладни рат је одавно завршен. Упркос томе, и без обазирања на наше напоре да сачувамо добре односе са њом, Русија САД и NATO доживљава као главне супарнике и препреку реализацији својих дестабилизујућих геополитичких циљева у Евроазији“.

        И наставља: „Москва претпоставља да може - ако прва пође на ограничену употребу нуклеарног оружја или на претњу његовом применом - парализовати САД и NATO и на тај начин завршити могући конфликт у своју корист. Стратешки је важан задатак отклањање те руске погрешне представе. Русија мора схватити - чак и ако прва примени нуклеарно оружје - да неће постићи жељени циљ, а да ће то изменити природу конфликта и довести до штете по Москву која ће бити неприхватљива и тешко процењива“.

        Писци „Прегледа“ тврде да су САД смањивале свој арсенал нуклеарног оружја, а да су друге земље, укључујући и Кину и Русију, „ишле у супротном смеру“.

        Huffington Post тврди да у Пентагону нису хтели да ишта од овога коментаришу. Зато што то није „коначни текст“.

        Сарадник Обамине администрације Џон Вулфстал, који је имао прилику да се упозна са „нацртом документа“, тврди да ће САД њоме проширити списак околности и ситуација у којима ће Вашингтон примењивати нуклеарно наоружање.

        Једна од таквих нових околности биће: одговор нуклеарним оружјем мале снаге на ненуклеарни напад са масовним људским губицима или усмереним на разарање америчке инфраструктуре.

        Друга ситуација је ненуклеартни напад на америчке центре за управљање нуклеарним арсеналом.

        Вашингтон жели да произведе нову нуклеарну бојеву главу малог домета за своје ракете класе „Трајдент“...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари