ХАБЕРМАС: Лажна је демократија ово што раде Меркелова и Саркози, ЕУ прети катастрофа

СЛАВНИ НЕМАЧКИ ФИЛОЗОФ РЕКАО О ЕУ, БЕРЛИНУ И ПАРИЗУ СВЕ ШТО ТАДИЋ И ЦВЕТКОВИЋ НЕ СМЕЈУ

  • Наши политичари су одавно неспособни. Већ дуго нису у стању ништа да понуде, уопште су без садржаја. Не могу више да гледам како политичари уништавају Европу и заједницу европских народа која је била пројекат моје генерације!
  • Један од алата за промене је грађанска побуна. Грађани сваке појединачне земље требало би да појачају утицај на владе, које се крећу по сивим зонама својих устава
  • Хабермас је упозорио да би пропаст европског пројекта могла довести до апсолутне катастрофе и потпуног губитка демократије

        БЕРЛИН, (ФоНет) - Славни немачки филозоф и социолог Јирген Хабермас изјавио је да је много љут и да више не може да гледа како политичари уништавају Европу и заједницу европских народа која је била пројекат његове генерације.

        „Љут сам, невероватно сам љут! Љут сам на политичаре, функционалне елите и на медије“, рекао је је Хабермас за Шпигел.

        „Наши политичари су одавно неспособни. Већ дуго нису у стању ништа да понуде, уопште су без садржаја“, рекао је Хабермас.

        Хабермас назива псеудодемократијом оно што чине немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Никола Саркози.

        „Ту је Европски парламент који има врло мало утицаја, Европска комисија са својим чудним плутајућим положајем и без праве одговорности за оно што ради и на крају, али најважнији од свега је Европски савет“, рекао је он.

        Лисабонским споразум ово је тело произведено, према Хабермасу, у посебну аномалију, орган који се бави политиком, а да га нико за то није овластио.

        Један од алата промене је грађанска побуна, рекао је Хабермас и поручио да би грађани сваке појединачне земље требало да појачају утицај на владе, које се крећу по сивим зонама својих устава.

        Хабермас је упозорио да би пропаст европског пројекта могла довести до апсолутне катастрофе и потпуног губитка демократије.

        „Питање је колико ће нам онда времена требати да опет досегнемо овај статус кво. Кад је немачка револуција 1848. године доживела крах, нама Немцима је требало сто година да бисмо опет дошли до тог нивоа демократије“, рекао је Хабермас. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари