Гутереш: Свет је пред војном ескалацијом великих размера поводом Сирије

ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ СБ УН ПОВОДОМ ЗАПАДНИХ ПРИПРЕМА ЗА РАКЕТНЕ УДАРЕ ПО СИРИЈИ

Антонио Гутереш

  • Антонио ГУТЕРЕШ: Хладни рат се у међународне односе вратио у пуном смислу, а више нема механизама контроле који су у прошлости смањивали ризике ескалације. Ситуација на Блиском Истоку угрожава светски мир и безбедност
  • Василиј НЕБЕНЗЈА: Вашингтон је узео курс на војни сценарио. То се не сме допустити. Такав развој догађаја имао би тешке последице по глобалну безбедност. Ако дође до нове војне интервензије, мораће да полаже рачун и за претходне
  • Ники ХЕЈЛИ: Да ли је дошло до хемијског напада? Да. Сједињене Државе су све проанализирале и то је потврдило да је напад био. Француска је утврдила исто. Три земље су дошле до истог закључка. Постоје докази за оно што се догодило. Асадов режим је чак 50 пута користио хемијско оружје
  • Игор КОНАШЕНКОВ: Москва располаже доказима да је у инсценацији „хемијског напада“ у Думи непосредно учествовала Велика Британија. Већ смо пронашли учеснике снимања видео-клипа о „последицама хемијског напада у Думи“. У то су била укључена и два лекара хитне помоћи у Думи који су потврдили да нико од „отрованих“ није био отрован

        САВЕТ безбедности УН поново ванредно расправља о ситуацији поводом Сирије и претњи САД и њихових савезника ракетним ударима по тој земљи.

        Заседање је сазвано на захтев Русије, а почело је упозорењима генералног секретара УН Антонија Гутереша:

       „Хладни рат се у међународне односе вратио у пуном смислу, а више нема механизама контроле који су у прошлости смањивали ризике ескалације. Ситуација на Блиском Истоку угрожава светски мир и безбедност. Тамо је завладао хаос таквих размера да се ситуација претворила у Гордијев чвор“.          

        Гутереш је додатно опоменуо све инволвиране у блискоисточни конфликт, а и светску јавност:

        „Нарастајућа напетост немогућност да се постигне компромис прете војном ескалацијом великих размера. Ситуација се може измаћи контроли. Позивам све да то не допустимо“.

        Амбасадор Русије у СБ УН Василиј Небензја позвао је Сједињене Државе, Француску и Велику Британију да не воде свет ка опасној црти.

        Нагласио је да САД разигравају војни сценарио у Сирији и додао да ће за то морати да сносе одговорност:

        „Имамо прилику да посматрамо опасне припреме за незакониту акцију примене силе против суверене државе. Све је то против Повеље УН и међународног права. Вашингтон је узео курс на војни сценарио. То се не сме допустити. Такав развој догађаја имао би тешке последице по глобалну безбедност. Ако дође до нове војне интервенције, мораће да полаже рачун и за претходне“.

Василиј Небензја

        Небензја је открио да су вође терористичких формација у Сирији већ добиле налог да после америчких ракетних удара крену у офанзиву.     

        „Зар се - поставио је питање руски дипломата - изазива нови хаос само ради тога? Јер, непостојећа примена хемијског оружја у граду Дума само је изговор на то“.      

        Реплицирајући, америчка амбасадорка на Ист Риверу Ники Хејли рекла је да САД, Француска и Британија имају доказе да је у Думи употребљено хемијско оружје.

        Притом је изговорила: „Да ли је дошло до хемијског напада? Да. Сједињене Државе су све проанализирале и то је потврдило да је напад био. Француска је утврдила исто. Три земље су дошле до истог закључка. Постоје докази за оно што се догодило“.

        Додала је да је „Асадов режим“ - по америчким подацима - чак 50 пута користио хемијско оружје.

        Хејли је истакла да Доналд Трамп још није донео одлуку о ударима по Сирији, али да ће ти удари - ако до њих дође - бити у функцији „одбране међународних принципа“.

        Међутим, портпарол Министарства одбране РФ, генерал Игор Конашенков, уочи почетка ванредног заседања СБ УН саопштио је да Москва располаже доказима да је у инсценацији „хемијског напада“ у Думи непосредно учествовала Велика Британија.

        Посебно је нагласио да су руски војници у Сирији већ пронашли „учеснике снимања видео-клипа о последицама хемијског напада“ у Думи и да су већ дали исказе.

        Конашенков је обећао да ће се видео са сведочењима тих људи врло брзо појавити на интернету.

        Према његовим речима, у инсценацији су учествовала и два лекара хитне помоћи Думе који су потврдили да нико од „отрованих“ није био стварно отрован, а да су - док им је „указивана помоћ“ у просторије хитне помоћи утрчали непознати људи који су почели да шмрком поливају све присутне вичући да су „отровани“, а онда је уследила паника са свеопштим поливањем...

       Заседање СБ УН има и „позадину“.

        Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков изјавио је да Москва користи све канале да упозорава одговорне у Вашингтону да „охладе главе“ и да се не играју са експлозивном ситуацијом у Сирији и око ње.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари