Главне мете америчких шпијуна: Русија, Кина, Иран и Куба

ИЗ ТАЈНОГ „БУЏЕТСКОГ ОБРАЗЛОЖЕЊА НАЦИОНАЛНОГ ОБАВЕШТАЈНОГ ПРОГРАМА“ ПРИПРЕМЉЕНОГ ЗА КОНГРЕС САД

  •  Околност да се међу „метама“ нашла и јеврејска држава – објашњена је у документу тиме што Вашингтон занимају тајне „не само непријатеља, већ и пријатеља“

         РУСИЈА је и даље једна од главних „мета“обавештајних служби САД.

         Америчке специјалне службе нису у стању да прогнозирају евентуалну реакцију руских власти на „потенцијално дестабилизујуће догађаје у Москви као што су масовне акције протеста и терористички напади“.

         Ова два признања се налазе у поверљивом „Буџетском образложењу националног обавештајног програма“ припремљеном за Конгрес САД, које је дошло у посед листа „Вашингтон пост“.   

         И овај документ је добијен од Едварда Сноудена – бившег сарадника америчких специјалних служби, који је побегао у иностранство и раскринкао програме за електронско шпијунирање, које су власти САД користиле у земљи и иностранству.  

         Русија је сврстана међу „приоритетне циљеве“ америчких обавештајних служби, заједно са Кином, Ираном, Кубом и Израелом.

         Околност да се међу „метама“ нашла и јеврејска држава –објашњена је тиме што Вашингтон занимају тајне „не само непријатеља, већ и пријатеља“.

         Као земља „тешка за продирање“ назван је Пакистан.  

         „Најзатворенијом“ земљом за САД, ако је веровати публикацији, сматра се Демократска Народна Република Кореја.

         Тврди се да Американци – кад је у питању Северна Кореја у питању – имају више „критичних празнинама у знању“. И наводи пет тачака које се тичу нуклеарног и ракетног програма Пјонгјанга.

         Још се признаје да амерички шпијуни и аналитичари „готово ништа не знају о намерама“ лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна.   

         Тероризам се у овом документу означава као главна претња националној безбедности САД.  Тиме се оправдава то што је на антитерористичким програмима тренутно ангажован сваки четврти од 107 хиљада запослених у америчком обавештајном систему. У те сврхе иде и отприлике трећина свих трошкова тих служби.    

         Американци имају још пет великих приоритета: стајање на пут ширењу нуклеарног и других врста оружја са масовно уништавање, упозоравање врха САД о најбитнијим догађајима у иностранству, контраобавештајно деловање и извођење сајбер операција.

         Превела Марија Петрова

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари