Герасимов упозорио Данфорда: Заборавите на ракетирање Дамаска!

ШЕФ АМЕРИЧКЕ ЦЕНРТАЛНЕ КОМАНДЕ ЏОЗЕФ ВОТЕЛ: У СИРИЈИ ПОБЕЂУЈУ АСАДОВЕ СНАГЕ

Герасимов и Данфорд у Анталији (у средини је начелник труског Генералштаба)

  • Валериј ГЕРАСИМОВ предочио Џозефу ДАНФОРДУ да Москва зна да терористи спремају провокацију која би дала прилику САД да ударе по Дамаску, па га упозорио:„Министарство одбране Русије спремно је да предузме узвратне мере против вероватног ракетног удара Сједињених Држава ако се у опасности нађу припадници нашег војничког контигента. Упозоравам да се наши саветници налазе у Министарству одбране Сирије, а припадници наше војне полиције и Центра за мирење сукобељених сиријских страна и на другим местима главног града те земље“
  • Генерал ВОТЕЛ: Повећавање броја руских зенитних ракетних система у Сирији доводи у питање способност САД да доминирају у ваздушном простору региона

.         НАЧЕЛНИЦИ генералштабова оружаних снага Русије и САД – Валериј Герасимов и Џозеф Данфорд – телефонски су разговарали о ситуацији у Источној Гути, великој области поред Дамаска која је у рукама терориста и побуњеника.

          До разговора је дошло на иницијативу руске стране. Било је речи и о ситуацији у Сирији у целини, а једино је саопштено да су се Герасимов и Данфорд договорили да „остану у контакту“.

          До разговора је дошло након што је Герасимов јавно упозорио да се у Сирији спрема велика провокација против владиних снага са употребном хемијског оружја коју би Сједињене Државе искористиле за ракетирање и бомбардовање делова Дамаска у којима се налазе институције сиријске владе.

          Открио је: „На неколико места у Источној Гути окупљене су жене и деца и старци којима је намењено да изгиравају жртве хемијског напада. На тим локацијам су већ и припадници `белих шлемова` са апаратуром за снимање и сателитско емитовање. У месту Афтрис пронађена је лабораторија за бојне отрове“.

          Што је још важније, наленик руског Генералштаба је – по први пут откако сиријски рат траје - објавио:

          „Министарство одбране Русије спремно је да предузме узвратне мере против вероватног ракетног удара Сједињених Држава ако се у опасности нађу припадници нашег војничког контигента. Упозоравам да се наши саветници налазе у Министарству одбране Сирије, а припадници наше војне полиције и Центра за мирење сукобељених сиријских страна и на другим местима главног града те земље“.

          Ово суштински била порука: не дирајте Дамак. Не треба сумњати да је Герасимов тражио разговор са Данфордом да би му управо ово предочио.

          Данас се огласио и шеф америчке Централне команде генерал Џозеф Вотел који се пред комитетом Сената за Оружане снаге пожалио да повећавање броја руских зенитних ракетних система у Сирији доводи у питање способност САД да доминирају у ваздушном простору региона.

          «Присуство Русије у Сирији учинило је Москву сталним играчем на Блиском Истоку. Кремљ користи конфликт у Сирији за тестирање свог најновијег наоружања и примену нових тактика“.

          Ботел је имао у виду и изјаву генерала Виктора Бондарева, председник комитета горњег дома руског парламента за одбрану, да ће ракетни системи С-400 остати у руским војним базама Хмејмим и Тартус и након што главнина Ваздушно-космичких снага РФ напусти ту земљу.

          Генерал Вотел је, иначе, рекао сенаторима да сиријска регуларна армија односи победу у грађанском рату. Притом је указао да „опозиција“ контролише само део Иточне Гуте и провинцију Идлиб.

          Сенаторе је интересовало: да ли је „опозиција“ у стању да у наредних годину дана свргне Асада? Вотел је одбио да одговори на то питање, нагласивши само да Дамаску војно помажу Москваи  Техеран.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари