Габријел: Дошло је време да се преиспитају немачка и политика Европске уније према САД

ОЦЕНИО ДА АМЕРИЧКЕ АНТИРУСКЕ САНКЦИЈЕ УГРОЖАВАЈУ ИНТЕРЕСЕ ЊЕГОВЕ ЗЕМЉЕ

  • Шеф немачке дипломатије указао да Сједињене Државе под Трамповом влашћу слабо играју улогу „светски релевантне политичке силе“ и додао да Вашингтон почиње да Берлин доживљава као „једног од многих партнера“, што значи „и као конкурента“
  • Зигмар ГАБРИЈЕЛ пред берлинским форумом за спољну  политику у организацији Фонда Körber-Stiftung одржао, у суштини, прави „програмски говор“, рекавши и ово: „Европске земље морају бити спремне на грађење стратешке равнотеже интереса, а не на потчињавање америчкој политици. Европа не сме жртвовати своје интересе – подастирући се под Сједињене Државе. Ми себи не смемо дозвољавати да чекамо на доношење одлука у САД, ни – да на њих само реагујемо“

          НОВЕ  антируске санкције САД обухватају све пројекте гасовода са немачким учешћем и претња су интересима Берлина, изјавио је Зигмар Габриел.

          Шеф немачке дипломатије истовремено је оценио да је дошло време да се преиспитају немачка и политика Европске уније према Сједињеним Државама и да Берлин и Брисел стриктније бране „своје интересе“.

          Указао је да Сједињене Државе под Трамповом влашћу слабо играју улогу „светски релевантне политичке силе“.

          Габријел сматра да Вашингтон почиње да Немачку доживљава као „једног од многих партнера“, што значи „и као конкурента“.

          Овоме је одмах придодао:

          „Почела је да се руши беспоговорност са којом смо примали и чували улогу САД упркос повременим разногласјима“.    

          Габриел је упозорио сународнике да Немачка мора да са више самопоуздања заступа сопствене интересе и да означава црвене линије које ни партнерима неће дозвољавати да прелазе.

          Шеф немачке дипломатије одржао је, у суштини, прави „програмски говор“. Јер, рекао је и ово:

          „Европа не сме жртвовати своје интересе – подастирући се под Сједињене Државе. Ми себи не смемо дозвољавати да чекамо на доношење одлука у САД, ни – да на њих само реагујемо. Морамо сами формирати своје позиције и говорити партнерима – буде ли потребно – где су границе наше солидарности“

          Да не би било никаквих дилема, подвукао је:

          „Европске земље морају бити спремне на грађење стратешке равнотеже интереса, а не на потчињавање америчкој политици“.

          Безбедност и стабилност у Европи – додао јер Габријел – могући су искључиво са Русијом која је „наш веома утицајни сусед“, а не „против ње“.

          Габријел је све ово изнео пред берлинским форумом за спољну  политику у организацији Фонда Körber-Stiftung. Притом је блиске односе са Француском назвао „главном покретачком снагом у ЕУ“.

          Притом је нагласио: „Волео бих да Французи помало буду Немци у финансијским питањима. Немачка треба да узме Париз за пример у питањима безбедности“.

          Доњи дом Конгреса САД усвојио је закон у којем се онемогућавање градње гасовода Северни ток-2 помиње као један од циљева америке спољне политике.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари