ФРИДМАН: Америци треба изолација Русије да се на кратком ужету држе Немачка и цела ЕУ

ИЗ ИЗЛАГАЊА ОСНИВАЧА STRATFOR-а У ЧИКАШКОМ САВЕТУ ЗА ГЛОБАЛНЕ ОДНОСЕ

  • Европа ће се вратити ситуацији природној за човечанство: Европљани ће умирати у ратовима. Наравно, неће бити 100 милиона убијених као у претходном рату, али ће идеја европске ексклузивности Европу довести до нових ратова
  • САД контролишу све океане на Земљи. Никада и нико то није могао раније. Зато смо у стању да интервенишемо било где широм планете, а нико не може да нападне нас. Контрола океана и космоса – то је онова наше власти. Ово је за нас одличан распоред снага
  • Крајњи циљ САД је формирање „Међуморја” – територије између Балтичког и Црног мора. Концепцију „Међуморја” смислио је још Пилсудски. Јер, за САД је најважнији задатак да не дозволе да се немачки капитал и технологије споје са руским природним ресурсима и радном снагом у непобедиву комбинацију. САД на томе раде већ цео век
  • Сједињене Државе у Украјини демонстративно делују мимо НАТО. Нама пљуцка на НАТО. Када буде потребно да ратују – рећи ћемо им. Засад ми само припремамо рат. И, нека се у то не мешају

         ОСНИВАЧ америчке приватне обавештајно-аналитичке компаније Stratfor – Џорџ Фридман – објаснио је шта је потребно да САД чине да би сачувале своју глобалну доминацију.

         Наступивши у Чикашком савету за глобалне односе, Фридман није крио да би волео да цео свет види под директном или посредном управом своје земље. Ево неких делова његовог излагања:

         Европа ће се вратити ситуацији природној за човечанство: Европљани ће умирати у ратовима. Наравно, неће бити 100 милиона убијених као у претходном рату, али ће идеја европске ексклузивности Европу довести до нових ратова.

         САД контролишу све океане на Земљи. Никада и нико то није могао раније. Зато смо у стању да интервенишемо било где широм планете, а нико не може да нападне нас. Контрола океана и космоса – то је онова наше власти. Ово је за нас одличан распоред снага.

         Ништа слично не постоји у Европи. Пољаци, Мађари или Румуни живе у сасвим другом свемиру у односу на Немце, а Немци – у апсолутно другој реалности у односу на Шпанце и тако даље.

         Садашња Европа је простор за манипулације помоћу којих ће Вашингтон решавати своје геополитичке задатке. И, није важно да ли ће земље Старог света бити увучене у конфликте.

         САД сада испоручују оружје – артиљерију и остало – балтичким земљама, Румунији, Пољској и Бугарској, а то је веома интересантан аспект ситуације. Сједињене Државе су објавиле да намеравају да испоручују оружје и Украјини. Потом је то било демантовано, али ће оружје Украјини ипак бити испоручивано.

         Крајњи циљ САД је формирање „Међуморја” – територије између Балтичког и Црног мора. Концепцију „Међуморја” смислио је још Пилсудски.

         За САД је најважнији задатак да не дозволе да се немачки капитал и технологије споје са руским природним ресурсима и радном снагом у непобедиву комбинацију. САД на томе раде већ цео век.

         Адут који онемогућава комбинацију са таквим спајањем и јесте – линија разграничења између Балтичког и Црног мора.

         Немачка је једна од најмоћнијих економских сила, али је истовремено веома рањива и геополитички слаба.

         Послтављање препреке између два мора за Вашингтон је много важније од борбе са исламским екстремизмом. Он јесте проблем, али није суштинска претња за Сједињене Државе. Такву претњу за САД представљале би само обједињене Русија и Немачка.

         Да би се то спречило, треба се држати формуле Роналда Регана у случају Ирана и Ирака: подржавати обе сукобљене стране – тако да обе Америку сматрају својим савезником. То је цинично и аморално, али је функционисало.

         Ми нисмо у стању да окупирамо целу Евроазију, али смо у стању да подржвамо стране које су у непријатељству – да обезбедимо да се оне концентришу једна на другу, а не против нас. Ми ћемо их подржавати и политички и финансијски, а послаћемо им и војну помоћ и своје саветнике.

         Украјину је посетио командант Копнених снага САД  у Европи генерал Бен Хоџс. Он је наградио украјинске војнике војним медаљама САД. Наша војна правила забрањују награђивање странаца таквим медаљама. Али, генерал је хтео тиме да покаже да је украјинска армија – његова армија.

         Сједињене Државе у Украјини демонстративно делују мимо НАТО. Нама пљуцка на НАТО. Када буде потребно да ратују – рећи ћемо им. Засад ми само припремамо рат. И, нека се у то не мешају.

         Ако Русија настави да се држи за Украјину – мораћемо да је зауставимо.

         Идеја нашег руководства је у томе да Украјину претвори у државу која ће чинити све да не наљути САД и омогућити да војни потенцијал примакнемо на 500 километара од Москве.

         Циљ је: створити око Русије санитарни кордон помоћу којег се надаље на кратком ужету могу држати и Немачка и цела Европска унија.”.

         Stratfor неки сматрају „ЦИА у сенци”, а Фридман га је основао 1996. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари