Француски министар финансија: Европска унија се не сме понашати као вазал САД

ЛЕ МЕР: ЕУ НЕ СМЕ ПОМАГАТИ ВАШИНГТОНУ ДА ИГРА УЛОГУ СВЕТСКОГ ЕКОНОМСКОГ ЖАНДАРМА

  • Бруно Ле МЕР страхује да са Американцима због Ирана могу имати проблеме француске нафтне компаније и Renault и Peugeot

        НАСТАВЉА се западноевропска побуна против држања и доминације Сједињених Држава која још није стигла до држава попут Бугарске, Пољске, Естоније, Летоније, Литваније и Хрватске. А можда неће ни стићи.

        Нимало случајно, побуна је засад - ако се изузме наступ председника европске комисије Жана Клода Јункера када је рекао да је дошло време да ЕУ „преузме вођство од САД“ - немачко-француска.

        Министар финансија Француске Бруно Ле Мер - у интервјуу радио-станици Europe 1 - упозорио је да се ЕУ не сме понашати као „вазал Вашингтона“.

        Још је - што значи да ништа није случајно - додатно потенцирао:

        „Желимо ли ми да будемо вазали који се покоравају одлукама донетим у Сједињеним Државама и да се држимо за америчке панталоне? Свакако не. Европска унија не сме пристати на улогу економског жандарма коју је себи присвојио Вашингтон“.

        Ле Мер је затражио да ЕУ објави да има своје економске интересе и да жели да и даље слободно тргује са Ираном.

        Предложио је да Европска унија формира тело које ће имати компетенције какве има Министарство финансија САД, односно - право да кажњава туђе компаније због трговинских односа које одржавају.

        Посебно је нагласио да Прзиз захтева да се француске компаније не нађу на удару америчких санкција.

        У овом контексту је признао да нема илузија какав ће бити одговор САД.

        Ле Мер не крије да његова влада сматра да европске земље морају пружити одлучан отпор администрацији Доналда Трампа поводом неких њених потеза.

        Француски министар је оценио да европске и америчке компаније могу изгубити милијарде долара од раскида уговора које су након 2015-те закључиле са Ираном, директно или преко посредника.

        Ле Мер страхује да са Американцима због Ирана могу имати проблеме француске нафтне компаније и Renault и Peugeot.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари