Француска, Немачка и Италија подржале забрану Кинезима да преузимају важне фирме у ЕУ

ЗАБРАЊЕНЕ ПОСТАЛЕ ИНФРАСТРУКТУРА У ЗЕМЉАМА ЕУ, ВИСОКОТЕХНОЛОШКЕ КОМПАНИЈЕ И ЕНЕРГЕТИКА

Бригите Циприес

 • ФАКТИ: Било је само питање дана када ће се ово десити. Не дају они ништа своје до чега им је истински стало, а немају намеру да сами без ловостаја лове по земљама попут Србије која је све што у њој вреди препуштала чак и земљама које су јој доказани непријатељи. Остаје само да се види како ће Кина на ово одговорити

        ВЛАСТИ Француске, Немачке и Италије су, у заједничком саопштењу, поздравиле данашњи предлог председника Европске комисије Жана-Клода Јункера да се Кини ограничи преузимање европских компанија у сектору инфраструктуре, високо-технолошке индустрије и енергетике.

        „Немачка, Француска и Италија поздрављају предлоге Европске комисије као важан корак ка равноправним условима за тржишну утакмици у Европи”, наводи се у саопштењу које је објавило немачко Министарство економије, а преноси агенција Ројтерс.

        Званични Берлин је, према речима немачке министарке за економију Бригите Циприес, веома заинтересован за стране инвестиције када се оне одвијају по тржишним условима.

        „Али, морамо да спречимо друге државе да искоришћавају нашу отвореност како би прогурале интересе сопствене индустријске политике”, додала је Циприес.

        Јункер је у свом годишњем обраћању посланицима у Европском парламенту у Стразбуру, рекао да ће затражити и овлашћење за надзор страних аквизиција у стратешким секторима Европе, због забринутости у вези са инвестицијама из Кине.

        „Јункерови предлози осигуравају праведну конкуренцију у ЕУ и нуде бољу заштиту од аквизиција компанија које нису у складу са тржишним прописима. У будућности, земље чланице ће имати овлашћење да интервенишу у случајевима државно-контролисаних директних инвестиција у европским компанијама”, истакла је Циприес.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

minimoris's picture
minimoris 16:55 13.09.2017.

 • +2
Voting is closed.

Evropa na ovaj nacin ,na prisiljavanja iz Amerike naravno brani dolar.Kinezi koji imaju cudo Boze ovih papirica zele da ga se oslobode,a obzirom da su za njega dali neku robu( pa makar bila I skart-roba) hoce da ga se oslobode,a najbolji nacin za to je da kupuju neke vrednost,a to su firme,koje vrede,zemljiste I resurse.Evropska konomija se polako urusava I zadrzava se na nogama samo zahvaljujuci bankarskim mahinacijama.Kinezima je bolje da oslobadjanje od dolara krenu iz banana drzava istocne Evrope I juzne Evrope jer su one u najvecoj finansijskoj dubiozi,a da pritom kupuju I sve sto mogu u Africi.Sto se pre oslobode dolara pre ce krenuti dedolarizacija sveta,dokle god imaju toliko dolara dotle ce cuvati I njegovu hegemoniju.

Србски СКАДАР's picture
Србски СКАДАР 00:48 14.09.2017.

 • +2
Voting is closed.

Да, забранили Кинезима да преузимају њихове компаније а кад
су они преузимали туђе компаније никаквих забрана није било !

Padre's picture
Padre 17:52 13.09.2017.

 • +25
Voting is closed.

Tako se brani slobodno tržište i globalni poredak!Ne može Kina, koja nije "tržištno orientisana" i nema "slobodne trgovine", slobodna da šara po EU, to je rezervisano za "demokratske" države, koje "poštuju ljudska prava", doduše više kod drugih, nego kod sebe, ali ipak!

Sten's picture
Sten 18:02 13.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Da li i Srbija ima vazne firme? Da li ce zabraniti Nemackoj, Francuskoj i Italiji da ih preuzimaju.

milovan's picture
milovan 18:06 13.09.2017.

 • +20
Voting is closed.

Nisu oni nikada visoku tehnologiju ni ranije ustupali ili prodavali. Sto je najnovije oni zadrzavaju za sebe. Ovo su sada i ozvanicili. Oni su na ovaj nacin vec desetljecima na korak ili dva ispred ostalih. Sankcije su ruskog medu trgle iz dugog zimskog sna ako potraju, zapadnjaci ce izgubiti tehnoloski korak prednosti ispred Rusije. Rusija ima tehnolosku podlogu, kadrove tako reci sve predispozicije da za 5- 10 godina ne samo da se tehnoloski izjednaci sa zapadom nego da u svemu Bude ispred njih. Kina je druga prica, oni se viska dolara mogu resiti bez EU, svet vapi za investicijama.

raikkonen1's picture
raikkonen1 18:13 13.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

hahahahahahaha..kad vam se iskrcaju 5 miliona kineza ovo sa kozojebima bice decja igra..mrshh!

S_t_o_p's picture
S_t_o_p 18:20 13.09.2017.

 • +20
Voting is closed.

Zalosno , ali istinito Europa tone sve vise u zivo blato , iz bilo kojih razloga.
Rusima sankcije , Kini isto slijede , traze povod trenutno , Turci ce isto dobiti sankcije...koreja, siroja ..
Samo jedno je sigurno bez velikog rata nece proci , i zato se ubrzano i naoruzavaju i opkoljavaju Kinu i Rusiju.
Tako su providni Nato fasisti .

тек успут's picture
тек успут 22:55 13.09.2017.

 • +19
Voting is closed.

" zato se ubrzano i naoruzavaju i opkoljavaju Kinu i Rusiju."
----
Како ствари теку, иако споро, али изгледа да ће западне земље остати опкољене од стране остатка света.

Нада's picture
Нада 19:30 13.09.2017.

 • +16
Voting is closed.

Пошто су коментатори рекли мање-више све што бих и ја, остаје ми да поставим круцијално питање: има ли ЕУ нешто боље на "лагеру", осим ових акрепа?!

raikkonen1's picture
raikkonen1 22:40 13.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

IMA!! .''ONAJ'' ANA BRNABIC KOJI IMA TAKO FIN I USPAVLJAJUCI GLASIC KO IZ BURETA.. I AKCENAT KO IZ NEKOG SELA U NEKU VUKOJEBINU!

тек успут's picture
тек успут 22:54 13.09.2017.

 • +3
Voting is closed.

Слушао сам пар пута тог дечка Брнабића. ОнО или има трему у јавном обраћању, или не зна да јасно искаже своје мисли, или нема довољан фонд речи. Типујем на треће, мада је и друго у оптицају под условом да поседује капацитет који захтевају мисаони процеси :)

тек успут's picture
тек успут 22:44 13.09.2017.

 • +13
Voting is closed.

Какво у излогу, такво и у радњи. А још се за излог пробере најбоље :)

Посматрач's picture
Посматрач 19:45 14.09.2017.

 • +7
Voting is closed.

Шта да коментаришем на то горе?

Додај коментар