Француска, Немачка и Италија подржале забрану Кинезима да преузимају важне фирме у ЕУ

ЗАБРАЊЕНЕ ПОСТАЛЕ ИНФРАСТРУКТУРА У ЗЕМЉАМА ЕУ, ВИСОКОТЕХНОЛОШКЕ КОМПАНИЈЕ И ЕНЕРГЕТИКА

Бригите Циприес

  • ФАКТИ: Било је само питање дана када ће се ово десити. Не дају они ништа своје до чега им је истински стало, а немају намеру да сами без ловостаја лове по земљама попут Србије која је све што у њој вреди препуштала чак и земљама које су јој доказани непријатељи. Остаје само да се види како ће Кина на ово одговорити

        ВЛАСТИ Француске, Немачке и Италије су, у заједничком саопштењу, поздравиле данашњи предлог председника Европске комисије Жана-Клода Јункера да се Кини ограничи преузимање европских компанија у сектору инфраструктуре, високо-технолошке индустрије и енергетике.

        „Немачка, Француска и Италија поздрављају предлоге Европске комисије као важан корак ка равноправним условима за тржишну утакмици у Европи”, наводи се у саопштењу које је објавило немачко Министарство економије, а преноси агенција Ројтерс.

        Званични Берлин је, према речима немачке министарке за економију Бригите Циприес, веома заинтересован за стране инвестиције када се оне одвијају по тржишним условима.

        „Али, морамо да спречимо друге државе да искоришћавају нашу отвореност како би прогурале интересе сопствене индустријске политике”, додала је Циприес.

        Јункер је у свом годишњем обраћању посланицима у Европском парламенту у Стразбуру, рекао да ће затражити и овлашћење за надзор страних аквизиција у стратешким секторима Европе, због забринутости у вези са инвестицијама из Кине.

        „Јункерови предлози осигуравају праведну конкуренцију у ЕУ и нуде бољу заштиту од аквизиција компанија које нису у складу са тржишним прописима. У будућности, земље чланице ће имати овлашћење да интервенишу у случајевима државно-контролисаних директних инвестиција у европским компанијама”, истакла је Циприес.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари