Фрадков: Можда је већ време да се постави и питање кризе западних политичких система

ДИРЕКТОР РИСИ УВЕРЕН: БРИТАНСКИ ИЗБОРИ СУ ЗАВРШИЛИ СЕЗОНУ ПОЛИТИЧКИХ ИЗНЕНАЂЕЊА

  • „Резултати британских избора су очекивани, али су уједно и драматични. Испоставило се да је ниво популарности конзервативаца само 2,4 одсто изнад лабуриста. Та разлика је за торијевце била фатална и због ње су остали без већине у парламенту. Крајње је важно - колико ће такав „хроми“ парламент бити у стању да доноси државне одлуке, како ће бити вођени преговори са ЕУ и каква ће бити спољна и унутрашња политика земље“

        ДИРЕКТОР Руског института за стратешка истраживања - Михаил Фрадков - оценио је да су превремени парламентарни избори у Великој Британији завршили сезону политичких изненађења.

        „Пре годину дана су резултати референдума о изласку Велике Британије из ЕУ зачудили многе. Реч Brexit - Нагласио је Фрадков - постала је синоним за политичку неочекиваност. Време које је отада протекло разоткрило је црте озбиљне и дубоке трансформације политичких система Запада, саграђених на фундаменту ускопартијског система. Могуће је да је дошло време да се постави и питање њихове кризе“.

        Фрадков посебно указује да већу пажњу заслужује и популизам као појава, тим пре што га прати традиционално негативни шаблон који не обухвата сву шароликост садржаја савремених политичких стратегија:

Михаил Фрадков

       „Грађани Европе и САД све више гласају не за партије, него за грађанску позицију политичког лидера. Гласове дају за промене, за безбедност својих живота и за своје интересе, не желећи да те интересе жртвују ради партијског интентитета или геополитичких конструкција чији учинак тек треба доказати. Засад ови трендови још нису нашли право опредељење. Политички лидери се служе „пипањем“ у настојању да се прилагоде захтевима својих друштава. Убеђен сам да ће ово потврдити и резултати француских парламентарних избора“.

        Саме британске изборе директор РИСИ је додатно овако оценио:

        „Резултати су очекивани, али су уједно и драматични. Испоставило се да је ниво популарности конзервативаца само 2,4 одсто изнад лабуриста. Та разлика је за торијевце била фатална и због ње су остали без већине у парламенту. Крајње је важно - колико ће такав „хроми“ парламент бити у стању да доноси државне одлуке, како ће бити вођени преговори са Европском унијом и каква ће бити спољна и унутрашња политика земље“.

        Фрадков је посебно нагласио: „Русија је заинтересована за европску стабилност и безбедност. У томе се наши интереси интереси грађана Европске подударају“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 10:53 11.06.2017.

  • +7
Voting is closed.

kako Rusija stoji s izborima ?

Slobodanka's picture
Slobodanka 16:47 11.06.2017.

  • +1
Voting is closed.

Veliki deo stanovništva Ujedinjenog kraljevstva odbacio je neoliberalni model društva koji se zasniva na štednji i privatizaciji svega što su prethodne generacije stvorile. Tereza Mej je u svojoj kampanji nudila nastavak baš takve politike, i zato je i izgubila glasove koje je očekivala da će dobiti.
U centru pažnje stanovništva više nisu takozvana postmoderna prava kao što su naprimer prava manjinskih grupa, itd. Zatim veliki korporativni mediji više od godinu dana su itekako blatili Korbina, ali njihovi glasači su shvatili da ne treba da veruju medijima! Kad će bar to u mojoj Srbiji da se desi?
Kako se odvija postoje šanse da na sledećim izborima Korbin osvoji vlast, a on je izraziti protivnik stranog intervencionizma. Korbin smatra NATO najvećom pretnjom miru u svetu. To bi bilo dobro za nas.
Britanska vlada koja će se sada formirati biće dosta nestabilna pa će za mnoge odluke biti trgovanja iza scene.
U pravu je Mihail Fradkov - biće krize britanskog političkog sistema, a i ostalih država na Zapadu.

Додај коментар