Ердоган позвао Русију и САД да повуку трупе из Сирије, Кремљ му објаснио да је све – много сложеније

ЧАВУШОГЛУ КОРИГОВАО СВОГ ЛИДЕРА: ВАЖНА ЈЕ НАРАВНО И ПОБЕДА НАД ТЕРОРИЗМОМ...

  • Портпарол Кремља Дмитриј ПЕСКОВ: „Да ли је председник Путин са Ердоганом разговарао о његовом позиву да контигенти РФ и САД напусте Сирију? Теме су биле много сложеније од овога питања, али нису за откривање“

          ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган уочи полетања за Сочи, где је четири сата разговарао са Владимиром Путином, јавно је позвао Сједињене Државе и Русију да повуку своје војне контигенте из Сирије.

          Притом је истакао: „Говори се да се сиријска криза не може решити војним путем. Ако је већ тако – нека она Русија и САД повуку своје контигенте па ће решење кризе бити политичко“.

          После преговора са руским лидером, рекао је да су се сагласили да је политичко решење сиријске кризе могуће.

          На позив за повлачење и руског војног контигента из Сирије, који се у тој земљи налази по звљаничном позиву владе у Дамаску, портпарол Кремљ, Дмитриј Песков, рекао је:

          „Да ли је председник Путин са Ердоганом разговарао о његовом позиву да контигенти РФ и САД напусте Сирију? Теме су биле много сложеније од овога питања, али нису за откривање“.

          Ердоганов позив додатно је разјаснио шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу:

          „Иза те иницијативе стоји жеља да се шанса да политичком решењу. Политичко решење је важно, а такође и победа над тероризмом. Једном и другом се мора поклањати подједнака пажња. Победа над тероризмом сама по себи не може Сирији донети стабилност“.

          Чавушоглу је, у суштини, кориговао позицију свог лидера. На овакав закључак наводе и ове његове речи:

          „Кад не буде више потребе за војним операцијама – одлука ће бити на тим државама (Русији и САД). Наравно, најбоље решење је – политичко решење“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари