Доњецка Република понудила опкољеним украјинским бригадама – часну капитулацију

ПРЕМИЈЕР И ГЛАВНОКОМАНДУЈУЋИ АЛЕКСАНДАР ЗАХАРЧЕНКО ОБРАТИО СЕ ОПКОЉЕНИМ ВОЈНИЦИМА И ЊИХОВИМ МАЈКАМА

  • ИЗ ЗАХАРЧЕНКОВОГ ПРОГЛАСА: Свима који престану да пружају отпор – свим официрима и војницима - гарантујемо живот и безбедност. Рањеним ће бити пружена неопходна медицинска помоћ
  • Војници и официри који добровољно прекину отпор, уз обавезу да неће учествовати у ратним дејствима против Доњецке и Луганске републике, биће предати представницима украјинског Комитета војничких мајки или својим мајкама (или другим блиским рођацима) и добиће могућност да се врате кући
  • ИЗ ПРОГЛАСА МАЈКАМА И ЖЕНАМА ОПКОЉЕНИХ: Њихове могућности за даље пружање отпора су исцрпљене. Немају никакву шансу да се пробију из обруча. Тако је било и са војницима и официрима који су бесмислено изгинули код Изварина. Дођите и преузмите своје синове и мужеве! Не дозволите да их поново упуте у грађански рат!”

         ЧЕТИРИ бригаде украјинске „казнене експедиције” – заједно са штабом армијског корпуса – нашле су се у обручу који се стеже од почетка контраофанзиве Армије Доњецке Републике -  саопштио је премијер ДНР и главнокомандујући Александар Захарченко.

         „Јединице Армије ДНР прешле су 24. августа у контраофанзиву на свим правцима. Опколиле су групе украјинских снага између насеља: Ољеновка, Старобешево, Војковскиј, Кутејњиково, Благодатноје, Алексејевскоје, Успенка, Уљановскоје, Степановка, Амровсијевка и Степано-Кринка. У окружењу се нашао и штаб Осмог армијског корпуса, заједно са припадницима украјинске 28—ме, 30-та и 93-ћа механизована бригада, 95-та падобранска бригада и батаљони украјинске територијалне одбране „Ајдар”, „Донбас” и „Шахтјорск” и батаљони националне гарде „Азов” и „Дњепар” и неке друге мање јединице. Опкољени немају никакве изгледе да се извуку” – нагласио је Захарченко.

         Према његовим речима, имају само две могућности: или да се предају или да буду уништене.

         „Ако се не предају, чека их судбина јединица које су биле опкољене код Изварина у такозваном „Јужном џепу”. У њему је већина опкољених украјинских официра и војника бесмислено изгинула” – указао је Захарченко.

         Он се потом обратио опкољеним припадницима украјинских јединица, рекавши:

         „Официри и војници! У ситуацији која је за вас безизлазна, да би било избегнуто узалудно проливање крви, предлажем вам да прихватите следеће услове:

         1. Све опкољене украјинске јединице престају да пружају отпор.

         2. Сви предају лично наоружање, ратну технику и војну имовину.

         Свима који престану да пружају отпор – свим официрима и војницима - гарантујемо живот и безбедност. Рањеним ће бити пружена неопходна медицинска помоћ.

         Војници и официри који добровољно прекину отпор, уз обавезу да неће учествовати у ратним дејствима против Доњецке и Луганске републике, биће предати представницима украјинског Комитета војничких мајки или својим мајкама (или другим блиским рођацима) и добиће могућност да се врате кући.

         Сви који престану да учествују у грађанском рату треба да напусте своје положаје и да са белом заставом или комадом неке беле тканине дођу до положаја јединица Доњецке Народне Републике.

         У случају неприхватања понуђених услова, снаге Армије ДНР биће принуђене да униште опкољене украјинске јединице. Одговорност за то лежаће на генералима и официрима тих јединица”.

         Захарченко се истовремено обратио и мајкама опкољених украјинских војника. У форми посебног прогласа:

         „Жене Украјине!

         Мајке и жене војника украјинске армије!    

         Снаге Армије Доњецке Народне Републике започеле су 24. августа широку офанзиву у свим правцима.

         У чврстом обручу нашли су се штаб Осмог армијског корпуса, 28-ма, 30-та и 93-ћа механизован бригада, 95-та падобранска бригада и батаљони територијалне одбране „Ајдар”, „Донбас” и „Шахтјорск” и батаљони националне гарде „Азов” и „Дњепар” и друге јединице.

         Иако немају резерву ни у живој сили ни у техници, ни у муницији ни у храни, генерали од њих траже да наставе бесмислени отпор. Притом се сами боје одговорности за своје слабо командовање. Ради својих преступних циљева, спремни су да жртвују животе ваших најближих.

         Њихове могућности за даље пружање отпора су исцрпљене. Немају никакву шансу да се пробију из обруча. Тако је било и са војницима и официрима који су бесмислено изгинули код Изварина.

         Ваши синови и мужеви налазе се у безизланој ситуацији. Да би се избегло непотребно крвопролиће, да ви не бисте постале сироте и удовице, руководство Доњецке Републике предложило је официрима и војницима да обуставе отпор и напусте положаје које држе.

         Део украјинских војника и официра већ је пристао на наше услове.

         Народ Донбаса спреман је да свима који положе оружје и обавежу се да више неће учествовати у борбама против Доњецке и Луганске Републике омогући да се врате својим кућама.

         Да би се избегле репресије са стране украјинских власти и њихово поновно враћање у грађански рат, позивамо војничке мајке и жене да узму учешће у спасавању живота својих синова и мужева. Ви их можете  преузети и вратити кућама.

         Дођите и преузмите своје синове и мужеве! Не дозволите да их поново упуте у грађански рат!”

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари