Die Welt: Трупе Саудијске Арабије ратовале би у Сирији на страни Исламске државе

ДАМАСК, МОСКВА И ТЕХЕРАН НИКАДА СЕ НЕЋЕ САГЛАСИТИ СА УЛАСКОМ САУДИЈАЦА У СИРИЈУ

         НАМЕРА Саудијске Арабије да се умеша у сиријски конфликт изазвала је шок у свим земљама које су укључене у тражење решења за судбину те блискоисточне земље – објавио је Die Welt.

         Немачки лист тврди да су се „чак и Сједињене Државе замислиле колико су далеко спремне да иду у својој подршци Ријаду”. И наглашава:

         „Вашингтон је саопштио да је спреман да подржи своје савезнике у борби против Исламске државе, али је избегао да коментарише намеру Саудијаца јер Запад одлично схвата да ће улазак Ријада у рат додатно искомпликовати стуацију у Сирији. Укзак његових копнених трупа у Сирију без дозволе владе у Дамаску биће кршење међународног права, а Ријад такву сагласност микада неће добити”.       

         Die Welt додаје да је Саудијска Арабија била главни финансијер наоружавања „исламистичких устаничких група” и да је, самим тим, главни актер сиријског конфликта. А то је разлог више да се Русија и Иран никада не сагласе са уласком Саудијаца у Сирију.

         Немачки лист закључује: „У Дамаску не верују да Саудијци желе да се боре против Исламске државе, а и у међународној заједници су тим поводом веома скептични. Пре ће бити да ће Саудијска Арабаија у Сирији подржавати устанике, а то ће регион увести у још већи хаос”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари