Деблокада Деир-ез-Зора за Асада ће бити више од велике ратне победе

СИРИЈСКА АРМИЈА ПРЕМА ВЕЛИКОМ ГРАДУ НА ЕУФРАТУ ВЕЋ ПРОДИРЕ СА СЕВЕРА, А ОВИХ ДАНА ЋЕ И СА ЗАПАДА

  • Чим се учврсти у Ес-Сухну и довуче потребне резерве, владина армија ће кренути даље на исток. До Деир-ез-Зора једином ауто-трасом у том делу Сирије само је 130 километара. То, наравно, неће бити лака шетња
  • Што владине снаге буду ближе Деир-ез-Зору - то ће припадници Исламске државе фанатичније покушавати да сломе отпор бранилаца тог града. Време сада, међутим, ради против њих
  • Исламска држава се у Деир-ез-Зору нашла у положају Шесте армије Вермахта у Стаљинграду. Остало јој је само да немоћно посматра како команда сиријске армије припрема операцију која је већ добила кодирано име „Уран“

Пише: Андреј КОЦ

        ИСТУРЕНЕ јединице сиријске армије воде завршне борбе у граду Ес-Сухна, главном упоришту Исламске државе на истоку провинције Хомс која је највећа у тој земљи.

        У току су уличне борбе у мањем делу града који је претходно био потпуно опкољен.

        Значај преузимања контроле над овим градом тешко је преценити јер ће његов пад владиним снагама отворити пут према Деир-ез-Зору који исламисти желе да прогласе за своју нову „престоницу“.

        Независно од тога, успешна офанзива према Деир-ез-Зору - а тај велики град на Еуфрату Исламска држава већ три године држи у потпуној блокади - био би удар за исламисте од којег би се тешко опоравили.

        Ес-Сухна је град са 15.000 становника. Налази се у Сиријској пустињи, 70 километара североисточно од Палмире. То је једино веће насеље на истоку провинције Хомс и налази се на стратешки важној висоравни поред ауто-трасе М-20 која повезује Палмиру и Деир-ез-Зор и једина је права саобраћајница у том делу земље.

        Контрола над њом омогућује брзо пребацивање трупа, технике, муниције и хране на исток Сирије.

        Исламска држава је од самог почетка рата одлично схватала значај Ес-Сухна. После неколико неуспешних покушаја, успела је да га заузме 13. маја 2015. године. То је био део шире операције чија је главна тачка била Палмира.

        Сиријска армија је град бранила безмало до последњег. Имала је 70 погинулих, али је на крају морала да га напусти. По уласку у град, Исламска држава је ликвидирала 26 људи.

        Палмира је пала седам дана касније - 20. маја 2015.

        Ес-Сухна је током две протекле године коришћена за нападе у правцу запада и југозапада.

        Сада се све понавља - само у обрнутом смеру. Сиријска армија је, уз подршку руске авијације, прво преузела контролу над кључним тачкама око трасе М-20, а крајем јула почела да збацује исламисте са висова око града који управо чисти од остатака одреда ИД.

        Важан је и економски аспект садашње операције јер се поред града налази велико гасно поље. Са његовим губитком Исламска држава ће остати без значајног извора прихода.

        Даље акције сиријске армије није тешко предвидети.

        Чим се учврсти у Ес-Сухна и довуче потребне резерве, владина армија ће кренути даље на исток. До Деир-ез-Зора поменутом ауто-трасом само је 130 километара.

        То, наравно, неће бити лака шетња. Ни терористи неће бити у добром положају јер неће моћи да скривено по пустињи пребацују знатније снаге на већа растојања. У том делу Сиријске пустиње нема насеља која би могла да им послуже као скровишта и упоришта, па ће бити добра мета за нападе из ваздуха и за руску и за сиријску авијацију.

        Сиријска армија се према Деир-ез-Зору већ креће и са севера - дуж обале Еуфрата. Ово значи да владине снаге могу ускоро опколити одреде Исламске државе који држе под опсадом тај град и организовати нападе из два правца.

        Директор московског Центра за стратешку конјунктуру, Иван Коновалов, о тренутној ситуацији каже:

        „Терористи су свесни шта се спрема и изводе очајничке контранападе, покушавајући да заузму Деир-ез-Зор чији највећи део држи сиријска армија. Главни напад ће уследити са стране Палмире и Ес-Сухна. Пораз код Деир-ез-Зора биће за ИД утолико болнији што ће ускоро највероватније изгубити и Раку“.

        Деблокирање Деир-ез-Зора за сиријског лидера Башара Асада неће бити само велики војни успех, него и победа која подиже рејтинг власти.

        И сама трогодишња успешна одбрана тога града за званични Дамаск је крупан успех. Последњи велики јуриш терориста на Деир-ез-Зор догодио се 5. августа. Уследио је из правца Макабира.

        Што владине снаге буду ближе Деир-ез-Зору - то ће припадници Исламске државе фанатичније покушавати да сломе отпор бранилаца града. Време сада, међутим, ради против њих.

        Исламска држава се у Деир-ез-Зору нашла у положају Шесте армије Вермахта у Стаљинграду.

        Остало јој је само да немоћно посматра како команда сиријске армије припрема операцију која је већ добила кодирано име „Уран“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 22:05 08.08.2017.

  • +30
Voting is closed.

Nikad cuo za "Uran".
Propagandni novinari tradicionalno koriste konspirativne fazone da bi dobili na uverljivosti. Smesni su.
Zvanican naziv ofanzive je bio i naravno ostao isti - Lavender.
A ovaj kao zna "kodirano" ime.
Pa ga javno objavljuje, ha, ha, ha

- I dodatak, Tigrovi su stigli nadomak Madana, sada su na 2km zapadno od grada i malo vise juzno. RuAF bombarduje vec danima. Cilj je da se teroristi nateraju na povlacenje. Zato im je ostavljen jugozapadni pravac, autoput N4 koji ide na DeZ.

Slobodanka's picture
Slobodanka 19:54 09.08.2017.

  • +1
Voting is closed.

"Uran" bi mogao biti naziv samo za operaciju u okviru veće operacije ili bitke pretpostavljam prvenstveno sa ciljem deblokade DEZ-a. Ko zna detalje Staljingradske bitke ovo je i signal šta se sada može očekivati. Zbog deblokade Deir ez Zora i svih naftnih polja koja treba preuzeti počev od istočne Hame pa do onih najvažnijih u okolini Deir ez Zora ovo što treba da usledi Ruse najverovatnije podseća na njihovu veliku i prelomnu bitku za Staljingrad i na operaciju "Uran" u okviru nje. Postojala je i tada velika dužina fronta i raširenost nemačkih snaga zbog njihove preambiciozne namere da zauzmu i naftna polja na Kavkazu i Staljingrad. To se i sada ponavlja i dešava u Siriji. Da li front u istočnoj Hami ne napreduje i zato da bi neprijatelji bili što više razvučeni??? Zatim kao što vidimo "Tigrovi" treba da su sprečili DAEŠ-ovce da iz Rake ne prelivaju se ka DEZ-u.
Za očekivati je da će do DEZ-a stići snage iz dva pravca sa severa Tigrovi i sa zapada snage SAA iz pravca Palmyre tj. As Sukhne. Ako se nešto ne preokrene. Videćemo. U svakom slučaju oslobodioci su u prednosti.

Operacija "Uran" je izvršena u novembru 1942 godine kada su uspeli da opkruže nemačku Šestu armiju, deo nemačke tenkovske IV armije i rumunsku treću i četvrtu armiju koje su već izvršile opsadu Staljingrada. Cela bitka za Staljingrad trajala je puno duže od 28 juna 1942. godine do 02 Februara 1943. godine. Blokirani i opkruženi DEZ itekako liči na nekadašnji napadnuti Staljingrad.
Sem Nemaca i Rumuna učestvovala je i madjarska, italijanska i NDH vojska. U tim borbama isticao se i Marko Mesić koji je komandovao hrvatskim topništvom u napadima na Staljingrad te je dobio nemački Gvozdeni krst najpre drugog, a onda i prvog reda. Zarobljen je u januaru 1943. godine pa je "prevaspitan" i postao je član Prve jugoslovenske brigade formirane u SSSR-u pa ga je 1944 primio lično Tito i usmeren je na front u Srbiju. Ne ponovilo se! Nadam se da ovi sadašnji Rusi neće nam neke sada pohvatane poslati nazad kao "oslobodioce". Ali takva gamad za "beži kući" preusmeriće se i sama. Po prisustvu raznih snaga koje napadaju Siriju pretpostavljam da Ruse ovo podseća i na te starije a i na novije više terorističke napade na njihovu zemlju.
Ima sličnosti čak i sa tim da je nemačkim osvajačima i njihovim satelitima pretila velika hladnoća, a pomislim ovih dana kolika je tek vrućina sada u Siriji. Sirijci bi trebalo da su izdržljiviji i u trpljenju njihovih klimatskih uslova od osvajača koji dolaze ko zna odakle.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8...

Додај коментар