Дамаск затражио од Вашингтона да све своје војнике повуче из Сирије

УПОЗОРИО ГА ДА ЋЕ ИХ СИРИЈСКА АРМИЈА - У СУПРОТНОМ - СМАТРАТИ „НЕПРИЈАТЕЉСКОМ СИЛОМ“

Американци у Сирији

  • Заменик министра спољних послова Сирије Фејсал МЕКДАД: „Дејства Сједињених Држава и њихове коалиције у Сирији немају никакво оправдање. Утолико пре што разарају Сирију и у време авио-налета убијају цивиле и уништавају нашу инфраструктуру. То одговара плановима терориста. То није у интересу сиријског народа“

        ДАМАСК је званично - преко Фејсала Мекдада, заменика свог шефа дипломатије - упозорио Сједињене Државе да је њихово војно присуство у Сирији „незаконито и неприхватљиво“.

        Притом је позвао САД да са територије Сирије „повуку све своје војнике иначе ће их сиријска армија сматрати за непријатељску силу“.

        Мекдад је у наставку додатно указао и нагласио:

        „Дејства Сједињених Држава и њихове коалиције у Сирији немају никакво оправдање. Утолико пре што разарају Сирију и у време авио-налета убијају цивиле и уништавају нашу инфраструктуру. То одговара плановима терориста. То није у интересу сиријског народа“.

        Мекдад је позвао све који желе да се боре против терориста да своја дејства координирају „са Сиријом и њеним савезницима“.

        Он је деблокаду Деир-ез-Зора назвао „последњом великом битком коју воде владине снаге“. Одмах потом је додао:

        „Тај град и истоимена провинција за нас су веома важни јер се налазе уз границу са Ираком. И зато успеси наше армије имају стратешки карактер и приближавају тренутак потпуног пораза терористичке формације Исламска држава“.

        Сједињене Државе су у сиријској североисточној провинцији Хасеке изградиле три своје војне базе, а још једну у граду Кобани.

        Око 1.500 америчких војника помаже „Снагама демократске Сирије“ - претежно курдској војној формацији која је у потпуној зависности од САД - да заузму Раку.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари