Чека се почетак нове, последње етапе украјинске трагедије и распада

ЗАПАД КИЈЕВУ ВЕЋ СУГЕРИСАО - ДА ЕКОНОМСКЕ ВЕЗЕ СА РУСИЈОМ ХИТНО ВРАЋА НА НИВО ИЗ 2013.

Петар Порошенко и Игор Коломојски

  • Сам Запад - у складу са својим најбољим традицијама - покушава да наведе Русију да о свом трошку реши заједничке проблеме настале кривицом ЕУ и САД. На сву срећу, Москва се никуда не жури...

Пише: Ростислав ИШЋЕНКО, председник Центра за системске анализе и прогнозе             

        ПОСТАЛА је неизбежна формализација распада Украјине.

        То је већ схватио најпроницљивији украјински олигарх Игор Коломојски који поново покушава да направи своју „кнежевину“ од Дњепропетровске, Запорошке и њима суседних области.

        Остали кључни украјински „играчи“ још се боре за централну власт у Кијеву.

        Они су од Запада искамчили само препоруку да обнове економске и политичке односе са Русијом. На нивоу из 2013-те године. Брисел, Вашингтон, Париз и Берлин Кијеву већ отворено препоручују да настоји да од Москве добије знатну финансијску подршку, да са руским компанијама обнови кооперантске везе и врати украјинске произвођаче на руско тржиште.

        У складу са тим препорукама, то изискује да власт у Украјини остане у рукама умереног крила постојећег режима, а да његова прозападна оријентација буде гарантована.

        Москви се притом намигује: одустали смо од пријема Украјине у NATO и Европску унију. Ништа што је Кијеву улазак у те структуре ионако већ отказан.

        Тешко да и сами западни политичари верују да ће Москва прихватити овакав „компромис“.

        Међутим, ЕУ и Сједињене Државе више напросто не желе да бацају новац на Украјину иако да ће њен коначни распад направити проблеме свима - и Русији и Западу.

        Зато Запад - у складу са својим најбољим традицијама - покушава да наведе Русију да о свом трошку реши заједничке проблеме настале кривицом ЕУ и САД.

        На сву срећу, Москва се никуда не жури. Она може да чека и да сачека да Брисел и Вашингтон сазру за разумније предлоге.

        Не може да чека једино Украјина.

        Коломојски, који се спрема за функционисање у условима фрагментације државе, опет се вероватно бити најпромућурнији украјински олигарх и захваљујући томе заузети најбољу позицију на почетку нове - последње етапе украјинске трагедије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари