Чак 20 земаља ЕУ може поћи на протеривање руских дипломата, а Москва - њихових

ЕКСПЕРТИ ПРОЦЕЊУЈУ - ЈЕР ЋЕ У СВЕМУ БИТИ И САД - ДА СЕ СВЕ МОЖЕ УСИЈАТИ ДО СТАЊА БЛИСКОГ РАТНОМ

Сергеј Караганов

  • Амерички Савет за националну безбедност већ је препоручио Доналду Трампу да „протера руске дипломате због Скрипаља“. Неки тамошњи медији јављају да се он са тим сагласио
  • У Бриселу могу подржати британску офанзиву на Русију и без неопходних доказа. Тереза Меј је последњи пут у седишту ЕУ понудила фактичко одлагање изласка Уједињеног Краљевства из ЕУ за још две године. А за то време ће Лондон, иако у ЕУ неће имати право гласа, уредно уплаћивати британску „финансијску квоту“. Меј на тај начин поткупљује земље Уније да стану на њену страну
  • Декан московског Факултета за светску економију и политику Сергеј КАРАГАНОВ: „Ми не дозвољавамо САД и Западу да поврате политичку, економску и културну доминацију коју су имали столећима. Они ће билдовати напетост у нади да ће Москва почети да попушта. Не верујем да ће Русија бити та која се повлачи“

        ВЕЋ три дана се најављује да ће САД и 20 земаља Европске уније - у знак солидарности са Великом Британијом поводом „тровања Скрипаља“ - кренути у протеривање руских дипломата.

        То ће - ако се заиста догоди - бити антируска акција без преседана.

        Неки процењују да неће имати размере јер главни европски играчи ипак неће кренути у оркестрирани дипломатски атак на Москву.

        Како је објавио The Times, у офанзиву ће се укључити Француска, Немачка, Пољска, Ирска, Холандија, Естонија, Летонија, Литванија, Бугарска, Чешка, Данска и још десетак земаља.

        Амерички Савет за националну безбедност већ је препоручио Доналду Трампу да „протера руске дипломате због Скрипаља“. Неки тамошњи медији јављају да се он са тим сагласио.

        Министарство спољних послова Летоније објавило је да је већ спремно на „протеривање Руса“. Уз тврдњу да ће се на удару наћи „дипломате које се баве шпијунажом“.

        У истом тону се огласила и Естонија.

        Чешка такву могућност „не искључује“. Њен премијер Андреј Бабиш изјавио да могу бити протерани „само појединци“.

        Декан московског Факултета за светску економију и политику Сергеј Караганов поводом свега је улазао:

Андреј Бабиш

        „Позиција држава старе континенталне Европе зависиће од резултата истраге. Засад Британци „пумпају“ скандал, Американци их у томе подржавају, али остали немају никакве информације о ономе што се стварно догодило у Солзберију“.

        У Бриселу могу подржати британску офанзиву на Русију и без неопходних доказа. Тереза Меј последњи пут у седишту ЕУ понудила фактичко одлагање изласка Уједињеног Краљевства из ЕУ за још две године. А за то време ће Лондон, иако у ЕУ неће имати право гласа, уредно уплаћивати британску „финансијску квоту“.

        Меј на тај начин поткупљује земље Уније да стану на њену страну.

        Караганов указује да ће се више земаља ипак опредељивати према извесности да ће Москва - дође ли до тога - протеривати њихове дипломате, а то ће бити велики скандал. И додаје:

        „Највише ће настрадати континентална Европа. Напетост већ туче по политичким и економским позицијама земаља ЕУ. Удар за ЕУ ће бити и вероватна ситуација да ће неке земље поћи на протеривање наших дипломата, а неке, вероватно половина, одбити да то учине. У сваком случају, са протеривањем ће уследити суштинско заоштравање односа које мође доћи и до стања блиског ратном“.

        Караганов подвлачи: „Русија се, у сваком случају, неће повлачити. Поготово што се у случају Скрипаља ради о очигледној провокацији. Надам се да ће у Белој кући бити довољно памети да се чува опасних корака“.

        Он сматра да је у Трамповом окружењу сада најуравнотеженији шеф Пентагона Џејмс Матис који је такође „вреле крви“.

        Закључна прогноза Караганова изгледа овако:

        „Ми не дозвољавамо САД и Западу да поврате политичку, економску и културну доминацију коју су имали столећима. Они ће билдовати напетост у нади да ће Москва почети да попушта. Не верујем да ће Русија бити та која се повлачи“.

        Накнадно је саопштено да су се у протеривање укаучиле и Шпанија, Канада, Финска, Хрватска, Румунија и Албанија.

        Министарство иностраних послова Русије протеривања је назвало непријатељским и провокативним кораком на који ће уследити контрамере.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари