Бугарска нуди пасоше и повластице Горанцима

ВИШЕ ОД 16.000 ГРАЂАНА МАКЕДОНИЈЕ 2011. ДОБИЛО ЈЕ

БУГАРСКО ДРЖАВЉАНСТВО, КАО И 1.000 ИЗ СРБИЈЕ

  • Агенција за Бугаре у иностранству објавила је 2010. године стратешки документ на свој интернет страни у којем се објашњава да је циљ такве политике ујединити све Бугаре у регону и повећати националну стопу наталитета која је паду
  • Нуде потенцијално запошљавање у земљама чланицама ЕУ и бесплатно школовање у Софији и Пловдиву. А од Горанаца се очекује „само“ да потпишу документе у којима се наводи да имају бугарско порекло и да су Бугари

        БУГАРСКА нуди држављанство и материјалне повластице члановима заједнице Горанаца на Косову и Албанији, пише лист под контролом НАТО „Southeast European Times“.

        Критичари такве политике упозоравају да Бугарска злоупотребљава статус чланице ЕУ у сврху напредовања дуготрајне политике асимилације других националности.

        Горанци, од којих су већина муслимани и изјашњавају се као Македонци и Срби, живе у 18 села у региону Гора, као и у суседним регионима Жупа и Преспа.

        Авнија Рахте, председник Македонско-горанског удружења, каже да Бугари, у пратњи адвоката, покушавају да увере Горанце о предностима бугарског држављанства, укључујући потенцијално запошљавање у земљама чланицама ЕУ, као и бесплатно школовање у Софији и Пловдиву. Све што се од Горанаца очекује да ураде је да потпишу документе у којима се наводи да имају бугарско порекло и да су Бугари, рекао је он.

        Бугарски устав омогућава појединцима да стекну бугарско држављанство кроз „олакшану процедуру“, установљену Законом о држављанству.

        Агенција за Бугаре у иностранству, која организује посете, објавила је 2010. године стратешки документ на свој интернет страни у којем се објашњава да је циљ такве политике ујединити све Бугаре у регону и повећати националну стопу наталитета која је паду.

        Више од 16.000 грађана Македоније добило је бугарско држављанство прошле године, као и готово 2.000 грађана Украјине и 1.000 из Србије, показују подаци Агенције.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари