Брисел оставио без коментара изјаву Берише да је и део Грчке „албанска територија“

ЕВО КАКО СЕ ДРЖЕ ОНИ КОЈИ СУ ЗАДОВОЉНИ ОСЛОБАЂАЊЕМ ГОТОВИНЕ И ХАРАДИНАЈА

Саљи Беришa

        ЕВРОПСКА комисија је данас саопштила да „нема коментар” на изјаву албанског премијера Саљија Берише да се албанске територије простиру од севера Грчке до југа Србије и од Скопља до Подгорице.

       Портпарол у Европској комисији Петер Стано је рекао да „Европска комисија не даје осврте на изјаве политичара и представника појединих земаља”.

       Дакле: ништа што је Бериша довео у питање територијални интегритет Грчке, земље у саставу ЕУ. А тиме: и границе саме Европске уније.

       Додуше, Стано је истакао да жели да нагласи како је „за сваку земљу и сваког политичара јако важно да зна колико је значајно да даје изјаве које иду у прилог сарадњи са суседима, а не супротно”.

       Представник за штампу европског комесара Штефана Филеа тиме је одговорио на питање новинара како се гледа на „запаљив говор” Саљија Берише који је, на прослави стоте годишњице Албаније, рекао да се албанске територије простиру од Превезе на северу Грчке до Прешева, на југу Србије, као и од Скопља до Подгорице.

       Грчки министар иностраних послова Димитрис Аврамопулос је отказао посету Албанији због изјава Берише. Званична Атина оценила је да је албански премијер заговарао стварање „Велике Албаније” која би обухватила и неке грчке територије.

       Македонски председник Ђорђе Иванов је такође отказао посету Тирани поводом прославе стоте годишњице Албаније.

       Председници Црне Горе, Хрватске, Словеније и Мађарске су присуствовали овој прослави у Албанији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари