Брат и сестра из Немачке изгубили спор у Стразбуру - суд ће им одузети децу

НИШТА ИМ НИЈЕ ВРЕДЕЛО ШТО СУ ТВРДИЛИ

ДА ЊИХОВА ЉУБАВ „НИЈЕ ДРУГАЧИЈА ОД ДРУГИХ“

   Сусан Каролевски и Патрик Стуебинг

  • Брату и сестри, чије двоје деце има одређене инвалидитете, напослетку се судило због инцеста. Патрик је проглашен кривим и три године је провео у затвору. Сузан није кажњена јер је суд у Немачкој - на што је сад подсетио и Европски суд - пресудио да је само делимично одговорна за своја дела јер пати од поремећаја личности
  • Одговарајући на тврдњу из њихове тужбе - да им је ускраћено право на породични живот, Европски суд за људска права пресудио је да је немачка држава имала право да забрани инцест и да таква забрана не крши ничије (фундаментално) право на заштиту породичног живота

        НЕМАЦ Патрик Стуебинг, који је годинама у љубавној вези са својом млађом сестром Сусан Каролевски - са којом има четворо деце - изгубио је спор на Европском суду за људска права. Стразбур није прихватио његову тврдњу да му је ускраћено право на приватни и породични живот.

        Патрик и Сузан нису заједно одрасли. Он је, кад су му биле три године смештен у дом, а касније га је усвојио пар из Потсдама, док је његова сестра одрасла с њиховом мајком. Но, кад је Патрик одрастао, одлучио је да потражи своје биолошке родитеље. Пронашао је мајку и упознао Сузан. Шест месеци касније, њихова мајка је умрла, а Патрик се доселио к Сузан.                     

        Зближили су се, а 2001. године родило им се прво дете, син Ерик, који је касније послат старатељима. У наредних неколико година, од 2003. до 2005. добили су још троје деце.

        Брату и сестри, чије двоје деце има одређене инвалидитете, напослетку се судило због инцеста. Патрик је проглашен кривим и три године је провео у затвору. Сузан није кажњена јер је суд у Немачкој - на што је сад подсетио и Европски суд - пресудио да је само делимично одговорна за своја дела јер пати од поремећаја личности.

        Упркос свему, пар инсистира да њихова љубав „није другачија од других“.

        Одговарајући на њихову тужбу - да им је ускраћено право на породични живот, суд је пресудио да немачка држава има право да забрани инцест и да таква забрана не крши ничије (фундаментално) право на заштиту породичног живота. 

        Европски суд за људска права тврди да је главни разлог за изрицање казне за инцест била „заштита брака и породице“ јер инцест „брише границе између родитељских улога“. Уз то, додали су, постоји и „ризик значајне штете“ за децу рођену из такве везе.

        Као протуаргумент, Стуебингов адвокат је навео да такав ризик постоји и у случају старијих жена које остану трудне или особа с неким врстама инвалидности, али да у таквим случајевима забране изостају.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари