БИНИ: НСА је тоталитарна машинерија која прати свих седам милијарди људи на планети

БИВШИ ТЕХНИЧКИ ДИРЕКТОР ЕЛЕКТРОНСКЕ ШПИЈУНАЖЕ САД У БУНДЕСТАГУ ОЦЕНИО ДА ЈЕ ОНА ОПАСНА ПО ЦЕО СВЕТ

  • „Циљ агнеције је да скупи све и да то „све” чува што дуже. Они ништа не бришу. Не искуључујем могућност да власти САД у тим „планинама података” намерно траже оно што би могло да дискредитује непожељне особе” – открио је Вилијам Бини који је наступио као сведок пре анкетним одбором ндемачког парламента

         БИВШИ технички директор НСА (америчке Агенције за националну безбедност) – Вилијам Бини – назвао је ту елитну специјалну службе САД, која се бави електронском шпијунажом, „тоталитарном машинеријом за прикупљање података опасном по цео свет”.

         Бини је са оваквом оценом иступио у Бундестагом, где се као први сведок појавио комитетом немачког парламента који се бави истрагом поводом скандала у чијем епицентру се након раскринкавања Едварда Сноудена нашла НСА. Он је за ову шпијунску структуру радио дуже од три деценије, почев од 1970. године.

         Према његовим речима, та машинерија је пуном снагом прорадила  након 11. септембра 2001. године. Јер, отада је почела да „усисава” податке не само о лицима осумњиченим за тероризам, него и свим осталима. Бини је дословно рекао: „О свих седам милијарди становника наше планете”.      

         Утицајни немачки недељник Der Spiegel пренео је и ове његове речи: „То је била грешка, али они настављају да то раде и даље. То је и био разлог што сам ја напустио НСА. Они су хтели да имају информације о свему. То је тоталитарни приступ који је примарно својствен диктаторима”.

         НСА – како је указао – прати и Американце, иако јој то Устав САД забрањује, а та пракса је „највећа претња демократији од времена грађанског рата у САД”.

         У финишу свог сведочења, Бини је рекао: „Циљ агнеције је да скупи све и да то „све” чува што дуже. Они ништа не бришу. Не искуључујем могућност да власти САД у тим „планинама података” намерно траже оно што би могло да дискредитује непожељне особе”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари