Беспилотне летелице САД држаће под контролoм целу Африку

АМЕРИЧКИ ДРОНОВИ - ПОСЛЕ ЏИБУТИЈА, ЕТИОПИЈЕ И ЕРИТРЕЈЕ

- ДОБИЈАЈУ БАЗУ И У НИГЕРУ

       АМЕРИКАНЦИ ће ускоро моћи да без слања авијације и искрцавања десанта прате и ликвидирају „терористе“ на целој територији Африке.

       Јер, наумили су да ускоро на територији Нигера саграде велику базу беспилотних летелица (БЛ) ради „праћења кретања исламиста у региону“. Експерти, међутим, главни мотив за појаву базе у Нигеру виде жељу САД да прошире свој утицај на Африку.

       Формирање базе у Нигеру следиће шему стварања америчког колонијалног протектората у Африци. Вашингтон ће прво упутити у ту афричку државу своје војне стручњаке ради сервисирања америчког наоружања и обуке локалних миротворних јединица по америчким стандардима. Затим ће и афрички официри одлазити на обуку у САД. Тако се проширити проамерички лоби у региону- оценио је руски војни експерт Дмитриј Литовкин.

       Амбасадор Нигера у САД Маман Сидику потврдио је да је споразум о оснивању базе за територије Нигерије постигнут.

       База ће се вероватно налазити у провинцији Агадес која се граничи са Малијем, Алжиром, Либијом и Чадом.

       Основни задатак америчких беспилотних летелица - рекао је Сидику - биће помоћ Француској у борби са исламистима у Малију и праћење активности терориста из Ал Каиде у региону.

       На основу непотврђених података, ради техничког сервисирања беспилотних летелица у Нигер ће стићи око 300 припадника америчке војске.

       „Армија САД поседује тактичке беспилотне летелице за дејства на 20 до 30 километара и стратешке које могу да прелете пола света и да прецизно бомбардују било коју тачку“ - каже Дмитриј Литовкин.

       Американци ће беспилотним летелицама „покрити“ читаву територију Африке.

       САД већ имају базе за беспилотне летелице са дометом  неколико стотина километара - у Џибутију, Еритреји и Етиопији.

       Нова база у Нигеру одговараће принципима вођења бесконтактног ратовања за које су се Американци определили последњих година.

       Само је у Авганистану 2011. године број бомбардовања коришћењем беспилотних летелица порастао за 72 одсто - са 294 на 506.

       Џон Бренан, који чека да му Сенат отвори врата за функцију шефа ЦИА, познат је као ватрени присталица употребе беспилотних летелица у борби са терористима.

       „Оператер који управља беспилотном летелицом, седи у удобној фотељу и прати објекте на монитору. Он сам одлучује шта је циљ напада, а шта није“ - објашњава директор Центра за анализу трговине оружјем Игор Коротченко.

       Тако се може десити, да свако груписање народа- свадбе или прославе - могу бити доживљене као окупљање „терориста“.

       Од америчког бомбардовања беспилотним летелицама у Пакистану, у периоду од 2004. до 2012. године, погинуло је безмало 900 цивила.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари