Белорусија неће направити украјинску грешку: руски остаје други државни језик

МАКЕЈ: МИ БЕЛОРУСИ ЈОШ НЕМАМO ФОРМИРАН НАЦИОНАЛНИ ИДЕНТИТЕТ

  • Шеф белоруске дипломатије Владимир МАКЕЈ у интервјуу The Washington Post: „Схватили смо да на вештачки начин не можемо доћи до белоруског идентитета и белоруске идеје. Постојали су различити предлози повезани са пропагирањем патриотизма, или храбрости нашег народа у годинама Другог светског рата. Али, то није било то. Мора постојати идеја око које би се окупили сви. Још трагамо, а тај процес не сме бити вештачки. Боље је да све протиче спорије, али да то буде права идеја”

          ШЕФ белоруске дипломатије Владимир Макеј оценио је да Белоруси немају формиран национални идентитет, а и да немају „идеју која их обједињује”.

          У интервјуу The Washington Post, Макеј је признао да чак и међу руководиоцима Белорусије нема доживљавања себе као нације и народа.

          Према његовим речима, у Белорусији још не постоје идеје које би обједињавале све, нити потребни национални идентитет. Додао је да упркос томе – заправо, баш зато – Белорусија мора штитити и развијати белоруски језик, јачати своју независност и суверенитет.

          The Washington Post је Макеју поставио и питање: шта онда значи бити Белорус?

          Новинар америчког листа, овом питању је додао: „Ми говоримо на енглеском и руском, али знаци на улицама и официјелни називи установа нису на руском... Знам да је ваш председник недавно говорио о развоју белоруске историје и белоруског језика у школама. Да ли је то претња за Русију? Значи ли то жељу да имате идентитет одвојен од Русије?”.

          Макеј је прво нагласио да износи „личну тачку гледишта”, па наставио: „Мислим да наш белоруски идентитет није још до краја формиран. У прошлости смо дуго живели у сенци великих народа. Ми имамо заједничку историју са Пољском и Русијом. Та историја није била баш увек сјајна. Зато још нисмо дошли до свести шта представљамо као нација. Ми практично само током нешто више од протеклих 20 година живимо у својој независној држави. Зато је председник Лукашенко недавно и предложио да се разради идеја која би објединила Белорусију”.

          Макеј је у наставку интервјуа признао: „Нажалост, убрзо смо схватили да се то на вештачки начин не може учинити. Постојали су различити предлози повезани са пропагирањем патриотизма, или храбрости нашег народа у годинама Другог светског рата. Али, то није било то. Мора постојати идеја око које би се окупили сви. Вероватно још за њом трагамо, а тај процес не сме бити вештачки. Боље је да све протиче спорије, али да то буде права идеја”.

          Белоруски министар је указао да неки пропагирају белоруски језик као основицу идентитета нације, па закључио:

          „Ако желимо да сачувамо белоруску нацију, ми заиста морамо знати тај језик и уводити га у све сфере живота. Наравно, ми то не желимо да радимо вештачки и на штету руског језика. Видели смо у неким суседним земљама шта се догађа када се игнорише фактор језика. Ми имамо два државна језика и тако ће остати”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари