БАЈДЕН: Ако политичког не буде - спремни смо за војно решење конфликта у Сирији

ДАВУТОГЛУ: ОЧИСТИЋЕМО ГРАНИЦУ СА СИРИЈОМ ОД БОЈОВНИКА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ

Џозеф Бајден са Ахметом Давутоглуом

  • Турски премијер, после разговора у Истанбулу са потпредседником САД, рекао: „Заједно изражавамо забринутост због тога што Русија својим ваздушним операцијама може сметати тој борби. Турска не жели на својим границама ни Исламску државу, ни Радничку партију Курдистана, ни снаге владе Башара Асада“

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе су спремне за војно решење конфликта у Сирији - објавио је Џозеф Бајден.

        Потпредседник САД одмах је додао: „Уколико политичко решење не буде могуће“. Чак је рекао: „Не знамо да ли би политичко решење уопште било боље“.

        Бајден је ово изговорио на заједничкој прес-конференцији са турским премијером Ахметом Давутоглуом, са којим је разговарао у Истанбулу.

        Дан раније, америчку копнену операцију у Ираку и Сирији најавио је министар одбране Ештон Картер.

        Давутоглу је нагласио да је циљ званичне Анкаре чишћење границе са Сиријом од бојовника Исламске државе:

        „Турска жели да своје границе очисти од бојовника ИД, а САД нас у томе подржавају. Заједно изражавамо забринутост због тога што Русија својим ваздушним операцијама може сметати тој борби. Турска не жели на својим границама ни Исламску државу, ни Радничку партију Курдистана, ни снаге владе Башара Асада“.

        Давутоглу је истакао да за њега не постоји разлика између Исламске државе, или Џебхат ан-Нусра, и Радничке партије Курдистана.

        Американце и Турске су, нема сумње, узнемили успеси руске авијације, за којима су уследили успеси сиријске регуларне армије.

        Додатно: вести у турским медијима да Русија цивилни аеродром сиријског града Камишли који је тренутно под контролом Курда. Отуда и Картерова копнена операција и Давутоглуово „чишћење“.

        Иначе, Камишли се налази у сиријској провинцији Ал-Хасака, а турски медији тврде да је његов аеродром посетило око 100 руских официра и војних стручњака који су детаљно проверили све на аеродрому (који је користио сиријски 154-ти авио-пук Асадове армије) и око њега.

        Турци, наравно, зазиру и од примицања својој граници руских радара. Толико да су наспрам Камишлија већ поставили тенкове и почели да копају траншеје и ровове.

        Између Камишлија и суседног труског града Нусајбина налази се велико минско поље.

        Потпредседник турске владе Тугрул Туркеш изјавио је да ће Москва сигурно код Камишлија држати мањи војни контигент, али је оценио да то није претња земљи која је чланица NATO пакта.

        Откад су се руски ракетни системи С-400 појавили у Сирији - турски војни авиони више не залазе у ваздушни простор те земље.

        По изричитом захтеву Американаца.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари