АРГЕНТИНА: Пљачкање супермаркета организовала влада или синдикати

НЕРЕДИ КОЈИ СУ ПОДСЕТИЛИ НА МАСОВНО НАСИЉЕ 2001. ГОДИНЕ

  • Незадовољни Аргентинци пљачкали супермаркете у шест градова. На мети у градовима Розарио и Виља Гобернардор Галвез било двадесетак супермаркета. Двоје људи погинуло, 25 рањено, а 130 ухапшено 
  • У градићу Сан Фернандо код Буенос Аиреса, полиција гуменим мецима растерала масу која је покушала да провали у самоуслугу. Ухапшено 378 људи, а један полицајац теже повређен
  • Раул Ламберто, министар безбедности провинције Санта Фе, тврди да јучерашњи напади на супермаркете немају социјалне разлоге

        ДЕСЕТИНЕ самоуслуга у Аргентини су у петак демолиране, а две особе су погинуле, као пре десетак година, када је Аргентина била у најгорој економској кризи у својој историји. 

       Раул Ламберто, министар безбедности провинције Санта Фе, тврди да јучерашњи напади на супермаркете немају социјалне разлоге као пре деценију, већ да су „пуки акти вандализма”. 

       На мети у градовима Розарио и Виља Гобернардор Галвез било је двадесетак супермаркета. У тим нападима двоје људи је погинуло, 25 је рањено, а 130 је ухапшено. 

       У градићу Сан Фернандо код Буенос Аиреса, полиција је гуменим мецима растерала масу која је покушала да провали у самоуслугу.

       Ухапшено је 378 људи, а један полицајац је теже повређен.

       У неколико аргентинских градова продавнице су затворене због страха њихових власника од напада. 

       Невоље су почеле у четвртак, кад је десетак људи провалило у трговински центар у једном планинском центру за богате, у Патагонији. Пљачкаши су однели телевизоре и другу електронску опрему. Влада је одговорила слањем 400 припадника војне полиције.

       Нереди су подсетили на масовно насиље 2001. године, када су незапослени широм Аргентине пљачкали супермаркете, обичне продавнице и киоске. У тим нередима су погинуле десетине људи, а председник Републике Фернандо де ла Руа поднео је оставку.

       За јучерашње и прекјучерашње пљачке у најмање шест градова, власти су оптужиле „вандале“ које су наводно подстрекавале вође синдиката, супротстављене садашњој председници Аргентине, Кристини Фернандес. Власти признају да у Аргентини има сиромашних, али кажу да ситуација није „ни близу“ каква је била 2001. године.

       Хиљаде људи су ове седмице демонстрирале испред председничке палате у Буенос Ајресу тражећи укидање новог пореза на приход који до сада није важио за слабије плаћене. Демонстрације је организовао шеф моћне Генералне радничке конфедерације Уго Мојано и оптужио Владу да је оркестрирала пљачку супермаркета.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари